Слободна Херцеговина » ЕРС увози струју вриједну пет милиона КМ

ЕРС увози струју вриједну пет милиона КМ

  • “Електропривреда Републике Српске” /ЕРС/ је због лоше хидрологије и капиталног ремонта Термоелектране “Гацко” почела са увозом електричне енергије за потребе домаћег конзума и уговорене обавезе према Брчко дистрикту и Независном оператеру система, речено је Срни у ЕРС-у.

У овом предузећу истичу да је смањења и производња Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/ која је узрокована испадањем са мреже Хидроелектране “Дубровник”.

Према процјенама стручних служби ЕРС-а, ово предузеће је планирало куповину електричне енергије у вриједности од око пет милиона марака.

“Увоз ће се, за сада, одвијати на седмичном нивоу, а пажљиво се прате цијене кретања електричне енергије на слободном тржишту које тренутно износе између 40 и 45 евра по мегават часу”, наводе у ЕРС-у.

У ЕРС-у кажу да ће, уколико хидрологија у сливовима ријека Дрина и Врбас у наредном периоду буде боља, куповина електричне енергије бити знатно мања у односу на планирану.

“Систем ЕРС-а је већ почетком јануара осјетио недостатак електричне енергије на домаћем тржишту, када је, у хаварији у ХЕ ‘Дубровник’ страдао агрегат који испоручује струју електроенергетском систему Српске. Губици су дјелимично ублажени потписивањем уговора између ЕРС-а, ХЕТ-а и Хрватске електропривреде Херцег Босна о једнакој расподјели електричне енергије произведене у проточној хидроелектрани ‘Чапљина’“, појаснили су у ЕРС-у.

Посљедице суше и хаварије на ХЕ „Дубровник“, као и негативни финансијски ефекти капиталног ремонта ТЕ “Гацко”, према процјенама, одразиће се на пословање ЕРС-а, који ће у текућој години имати мање сопствене приходе за око 25 милиона КМ.

“Како би се ублажле негативне финансијске посљедице, ЕРС је свим зависним предузећима упутио препоруке о уштедама. Препоруке се примјењују од прве декаде марта, а први резултати, на нивоу зависних предузећа, требало би да буду познати средином године када ће бити извршена анализа свих сегмената пословања”, казали су у ЕРС-у.

Ремонт у ТЕ “Гацко” трајаће 90 дана, док се почетак производње у ХЕ “Дубровник” очекује тек у августу или септембру.

Божо Морић / ТРЕБИЊЕЛАЈВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина