ЕРС увози струју вриједну пет милиона КМ

  • „Електропривреда Републике Српске“ /ЕРС/ је због лоше хидрологије и капиталног ремонта Термоелектране „Гацко“ почела са увозом електричне енергије за потребе домаћег конзума и уговорене обавезе према Брчко дистрикту и Независном оператеру система, речено је Срни у ЕРС-у.

У овом предузећу истичу да је смањења и производња Хидроелектрана на Требишњици /ХЕТ/ која је узрокована испадањем са мреже Хидроелектране „Дубровник“.

Према процјенама стручних служби ЕРС-а, ово предузеће је планирало куповину електричне енергије у вриједности од око пет милиона марака.

“Увоз ће се, за сада, одвијати на седмичном нивоу, а пажљиво се прате цијене кретања електричне енергије на слободном тржишту које тренутно износе између 40 и 45 евра по мегават часу”, наводе у ЕРС-у.

У ЕРС-у кажу да ће, уколико хидрологија у сливовима ријека Дрина и Врбас у наредном периоду буде боља, куповина електричне енергије бити знатно мања у односу на планирану.

“Систем ЕРС-а је већ почетком јануара осјетио недостатак електричне енергије на домаћем тржишту, када је, у хаварији у ХЕ ‘Дубровник’ страдао агрегат који испоручује струју електроенергетском систему Српске. Губици су дјелимично ублажени потписивањем уговора између ЕРС-а, ХЕТ-а и Хрватске електропривреде Херцег Босна о једнакој расподјели електричне енергије произведене у проточној хидроелектрани ‘Чапљина’“, појаснили су у ЕРС-у.

Посљедице суше и хаварије на ХЕ „Дубровник“, као и негативни финансијски ефекти капиталног ремонта ТЕ “Гацко”, према процјенама, одразиће се на пословање ЕРС-а, који ће у текућој години имати мање сопствене приходе за око 25 милиона КМ.

“Како би се ублажле негативне финансијске посљедице, ЕРС је свим зависним предузећима упутио препоруке о уштедама. Препоруке се примјењују од прве декаде марта, а први резултати, на нивоу зависних предузећа, требало би да буду познати средином године када ће бити извршена анализа свих сегмената пословања”, казали су у ЕРС-у.

Ремонт у ТЕ „Гацко“ трајаће 90 дана, док се почетак производње у ХЕ „Дубровник“ очекује тек у августу или септембру.

Божо Морић / ТРЕБИЊЕЛАЈВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар