Невесињско сијело у Београду: Загрмила пушка херцеговачка у Сава центру

  • Синоћ је у београдском центру Сава одржано традиционално годишње окупљање Невесињаца који живе у Србији. Скуп, под једноставним именом “Невесињско сијело“, организује Удружење Невесињаца у Београду, већ шесту годину заредом.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Извор: Удружење Невесињаца у Београду
Текст: Зоран Јањић
Фото: Слободна Херцеговина

Сијело је круна годишњих активности Удружења, а по броју присутних Невесињаца и њихових пријатеља очигледно је да ова манифестација има своје оправдање. У прилог томе говори сала ресторана испуњена до последњег мјеста, весела лица људи жељних лијепог дружења и евоцирања успомена и обичаја завичаја, гости пристигли из свих крајева Србије, Републике Српске, па чак и са других континената.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Доста тога се урадило по Невесињу између два сијела: Момчило Шиљеговић, начелник општине Невесиње

Поред Настића из Бачке Паланке, Вукајловића из Суботице, Ристића и Милинића из Новог Сада, Дрвенџија и Чабрила из Панчева, Пашајлића из Вршца, Шиповаца из Ваљева, Самарџића из Крушевца…, на Сијело је дошла породица Зубац – Радмила, Љубица и Свето из Шведске.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Као и претходних година, госте из Невесиња предводио је начелник општине Момчило Шиљеговић са сарадницима и омладином из Културно – умјетничког друштва “Невесиње“, који су својом пјесмом и игром уљепшали вече. Братску општину Вождовац представио је предсједник Александар Савић, чији су корјени из Крекова невесињских.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Поносана на Крекове: Александар Савић, председник општине Вождовац

Културно – забавни програм посвећен је значајном јубилеју, 140 година од почетка устанка против турске окупације 1875. године, познатијег као Невесињска пушка. У том дијелу програма учествовала су реномирана глумачка имена, Ивана Жигон, Лепомир Ивковић и Небојша Кундачина, који су са водитељским паром, Снежаном Лукић и Миливојем Бештићем, те мушком и женском пјевачком групом из Невесиња и младим гусларем Мирославом Самарџићем кроз јединствен сценски наступ предочили стање у Невесињу и Херцеговини у вријеме устанка. Избором адекватних текстова из научних радова, родољубивих и пјесама уз гусле, све пропраћено прикладним пјевањем ганге и бећарца, приказан је херојски подвиг наших предака, као и трагичан исход њихове праведне борбе.

SAMSUNG CAMERA PICTURES
Сцену су украсили и портрети вођа устанка, које је на каменим плочама са висоравни Морине осликала Биљана Ристић. Њен пројекат је, поред сајта Слободна Херцеговина, подржало Удружење Невесињаца и Канцеларија за дијаспору Министарства спољних послова Србије са значајним новчаним прилогом.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Ускоро и на youtube: Никола Ковачевић премијерно на Сијелу отпјевао нови хит “Митровданска офанзива”

У забавном дијелу вечери представили су се, афоризмима Митар Ђерић Лаки и глумачким бравурама Жељко Нинчић.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Без њега данас не би било слободне Херцеговине: Новица Гушић, ратни командант

Поред њих, један од занимљивијих садржаја вечери био је натпјевавање у колу. На Сијело је дошла група момака са Пала, који су специфичном пјесмом са Романије употпунили ово вече.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

За њу зна цијела Србија: Јелена Грубачић стигла у трећи круг “Звезда Гранда”

Организатор је припремио и богату томболу. Гусле су традиционално прва награда на томболи и њих дарује Удружење Невесињаца. Поред њих, општина Невесиње поклонила је пршут и мјешину сира, а међу осталим су биле и туристичка путовања, умјетничке слике, књиге, фотоапарат и друге вриједне награде.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Браћо, не заборавимо да у понедељак почиње Васкршњи пост – прота Милован Глоговац

Госте је забављао провјерени оркестар “Анђин сан“, а њима су се придружили млади невесињски пјевачи Јелена Грубачић и Никола Ковачевић.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Здравичар: Зоран Пејановић

Сусрет са драгим лицима, лијеп људски разговор, приче о догађајима из старих времена, пјесма и игра, основне су карактеристике и овог Невесињског сијела. То су препоруке и за наредне године, за Сијела која ће организовати наши млађи нараштаји.

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Земљаци увијек једни уз друге: Мишо Аџовић, Урош Милојевић, Миленко Чабрило, Новица Гушић и Жарко Ј. Ратковић

 

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Сретен Пиштало. предсједник удружења Херцеговаца у Суботици, Наташа Глигорић потомак чувеног војводе Пера Тунгуза и Војин Гушић, председник БОРС-а

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Легендарни фудбалер, а данас исто тако велики тренер Драган Окука, први пут на сијелу Невесињаца

SAMSUNG CAMERA PICTURES

На месту вољно: Зоран Јањић са ратним командантима Миленком Лаловићем и Новисом Гушићем

SAMSUNG CAMERA PICTURES

Домаћин сијела: Зоран Иваниш

Бриљантан водитељски пар: Снежана Лукић и Миливоје Бештић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар