КАЛЕНДАР ГЕНОЦИДА НДХ У ХЕРЦЕГОВИНИ, 4. ЈУН: Стравичан злочин у Коритима и Влаховићима

Корита, костурница

Гатачки срез
Стравичан злочин у Коритима
Срби из села, њих 125 Корита (сада општина Билећа) су од 2. до 4. јуна, су били затворени у претпрпаној згради Соколског дома у селу. За то вријеме Херман Тогонал, са групом хрватских усташа и вођством гатачких муслимана је припремао покољ, који је извршен у ноћи 4/5 јун. За извршење злочиина одабрано је 200 муслиманских добровољаца, углавном младића од 18- 23 година из Гацка, Куле Фазлагића, Грачанице и Автовца. Везивање Срба вршила је група у којој су били хоџа Мухарем Главинић, Хусеин Чустовић, Дерво Чустовић, Ариф Тановић, Зулфо Мехић, Азиз Тановић и Рашид Пашић.

Корита, имена, дио

Били су под командом Шерифа Звиздића- Галавића из Гацка. Сваком затворенику су прво жицом везане руке на леђа, а потом су везивани у снопове по двојица или по тројица. Затим су крвнички мучени, а онда пребацивани камионом Муме Хасанбеговића из Автовца до јаме Голубинке на Кобиљој глави. Ту су ударани тупим предметима у главу и сурвавани у понор дубок 28. метара. Од 21 часа 4. до 5 часова ујутро 5. јуна превезено је укупно 125 Срба из Корита, Заградаца и других села у седам тура. Јаков Миловић је успио да побјегне, а преживјело још 7 Срба који извучени или су се сами извукли из понора. Бацање Срба у ову јаму наставља се и наредних дана.

(Извор: Саво Скоко, Крваво коло херцеговачко)

 

Љубињски срез
Хапшење и убијање Срба у Влаховићима
250px-Vlahovići_-_Crkva_svetog_LazaraУ оквиру споровођења акције масовног убијања Срба у Капавичкој јами група од око 100 муслимана из Љубиња и околине и Хрвата из Равног и других поповопољских села, упала је усело Влаховиће. У засеоцима Радићи и Вуковићи ухапсила је 7 Срба. У близини ових насеља одмах су убили шесторицу и то Чолиће Васу, Војку, Анђелка и Максима, Домазет Николу и Ковач Петра, док је са мјеста злочина побјегао Чолић Милош. Истога дана усташе су ухапсиле још 22 Србина из Влаховића и спровеле их у жандармеријску станицу, а сутрадан су их одвели у сабирни логор у селу Ранковци.

(извор: Милан Надаждин, Крваво љето у Љубињу 1941)
СНД Пребиловци Београд

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар