Слободна Херцеговина » Календар геноцида НДХ у Херцеговини, 3. јун: Напад усташа на село Доњи Дрежањ и злочин у Ранковцима

Календар геноцида НДХ у Херцеговини, 3. јун: Напад усташа на село Доњи Дрежањ и злочин у Ранковцима

Невесињски срез

Напад усташа на село Доњи Дрежањ и први оружани отпор Срба

Злочиначка ордија Фрање Судара је 3. јуна намјеравала да у Доњем Дрежњу понови масакар над Србима какав је претходног дана извршила у Удрежњу. Али, вијест о покољу у Удрежњу се већ била раширила јер су кољачи то бучно прославили у невесињском хотелу и кафанама најављујући нови покољ у Доњем Дрежњу.

У мјештанима овог села прорадила је устаничка крв предака из старих невесињских буна. Правилно су процјенили да без отпора  Србима нема опстанка у НДХ. Дочекали су усташа паљбом из 40 пушака. Отпор су предводили солунски добровољац и носилац Карађорђеве звијезде Томо Ивковић и подофицир Обрен Ивковић. Претходно, нејач, стоку и ствари које су могли понјети сколинили су у брдо. Дочекане куршумима, усташе су побјегле али су се послије подне вратили,  знатно ојачани.

Због недостатка муниције, устаници су одлучили да се повуку.  Злочинци су упали у село у убили све што су затекли- болесну старицу Тодору Ивковић, којој су пуцали у уста. Убили су и Цвијету Ивковић и њено дијете Анђелу од годину дана, коју су ставили на мајчине расјечене груди и Бранка Стајића, младића из сусједног села.

Споменик у Ранковцима

Љубињски срез

Тогоналов злочин у Ранковцима

Предводник зликоваца Леон Тогонал је у Љубињском срезу чинио звјерства над српским цивилима паралелно са оним што је његов брат Херман чинио у  Гатачком који је убиством у Благоја Шаровића у Степену кренуо у припрему масовног покоља на Корићкој јами. Дан касније Леон је кренуо да спрема једнако тежак масакар у Капавичкој јами, источно од Љубиња.

Крећући у хајку на Србе он је у селу Ранковцима, код саме раскрснице путева ушао у кућу  српског домаћина Митра (Јефте)  Милојевића. То је био најчеститији и најугледнији домаћин у цијелом крају. За примјер домаћој усташкој  злочиначкој багри, убио је недужног човјека у кући, пред другом чељади, у којој га је овај примио.

Потом је поручио: „Тко неће овако убијати Србе, бит ће убијен!“ Наравно, онима око њега није требала ни пријетња, ни молба, да ускоче у крваво коло.

Извор: СНД ПРЕБИЛОВЦИ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина