Гацко: Повећан број корисника додатка за туђу његу и помоћ

  • „У периоду од марта до маја мјесеца Центар за социјални рад у Гацку био је координатор бројних акција у којим је подијељено 128 прехрамбених и хигијенских пакета лицима и породицама у стању социјалне потребе, вишечланим породицама и појединцима који су у вријеме вируса корона остали без посла“, потврдио нам је Ранко Мастиловић, директор Центра.

У сарадњи са Општинском организацијом Црвеног Крста у наредним данима биће подијељено још 60 пакета.

Новчану помоћ у Гацку прима 39 корисника. Ради се о износу од око 125 марака, што свакако није велика сума, али када се упореди са најнижом пензијом у РС износ није ни занемарив.

Када је у питању друго право из социјалне заштите-додатак за туђу његу и помоћ остварење зависи од фукционалног стања корисника и није везано за имовински цензус. Комисију, која ради на терену, чине дефектолог, психолог и доктор.

У овој години додатак су остварила 189 корисника и овај број је у сталном порасту.Новчани износ за прву категорију је 181,20 КМ, а другу је знатно мањи и износи 90 КМ.

Мастиловић каже да је 7 лица са подручја наше општине смјештено у центре за старе особе као и у центре за дјецу са посебним потребама што је поред права из социјалне заштите битна ставка у буџету. На годишњем нивоу за смјештај поменутих лица издвоји се преко 80 хиљада марака, а по особи мјесечно треба издвојити од 650-750 марака. Различит је проценат у томе колико општина учествује у плаћању, али у 80 одсто случајева са општинског буџета плати се цјелокупан износ.

У Центру за социјални рад у Гацку евидентирано је 39 лица по основу здравственог осигурања, а у просјеку се мјесечно додијели 5 једнократних помоћи.У сродничку хранитељску породицу смјештено је двоје дјеце и двије одрасле особе.

Лична инвалиднина је постало законско право и регулисана је измјенама и допунама Закона о социјалној заштити и то право у Гацку остварује 27 пунољетних и 13 малољетних лица. Најмањи износ овог права је 93, највећи 135 КМ.

Извор: Радио Гацко

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар