Херцеговина привлачна њемачким инвеститорима

  • Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је данас у Требињу да је сарадња са сусједним земљама међу приоритетима Савјета министара БиХ, те да ће бити учињено све да се она унаприједи.

Srn2015-9-18_162131_1

Црнадак је у Требињу, пред почетак регионалне конференције „Прекогранична економска сарадња: Могућности заједничког дјеловања на тромеђи БиХ, Хрватске и Црне Горе“, рекао да је важно да се 20 година након рата ствари смирују у политичком смислу и да су створени услови за снажан економски развој.

Он је за прву половину идуће године у Требињу најавио одржавање састанка министара иностраних послова БиХ, Црне Горе и Хрватске, да би конкретније разговарали о сарадњи три земље.

Градоначелник Требиња Славко Вучуревић истакао је да ће Град домаћин искористити конференцију да представи своје привредне потенцијале и друге ресурсе, као и нове пројекте у складу са стратегијом развоја ове локалне заједнице.

„Покушаћемо да у међусобној размјени искустава пронађемо нове инвеститоре који су спремни да улажу на ово подручје“, рекао је Вучуревић и изразио наду да ће „инвестициона конференција бити успјешна и на задовољство свих учесника“.

Представник њемачке привредне делегације у БиХ Александар Мердијан каже да је Требиње, односно регија као цјелина веома занимљива и да Њемачка, уколико тражи мјесто за отварање привредних субјеката, гледа шире подручје, а не само једно мјесто.

Истичући неопходност сарадње сусједних земаља, он је рекао да би без трговинске размјене између БиХ, Црне Горе и Хрватске овдашња привреда колабирала.

Као један од добрих примјера њемачког инвестирања у БиХ, он је навео фирму „Хенкел“, која је своју фабрику отворила у Билећи.

Бивши њемачки заступник у Европском парламенту Дорис Пак сматра да је неопходно повезати људе на локалном и регионалном нивоу, након чега би и виши нивои слиједили тај примјер.

Директор представништва Фондације „Конрад Аденауер“ у БиХ Карстен Димел истакао је да је идеја конференције приближити се једни другима, првенствено преко теме -економија, напомињући да је конференција прилика да се предузетници, представници привредних комора и политичари из све три земље упознају и успоставе сарадњу.

Организатор дводневне регионалне конференције у Требињу је Фондација „Конрад Аденауер“.

Срна

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар