Оскрнављен Саборни храм Вазнесења Господњег у Стоцу

  • Непозати починилац оскрнавио је Саборни храм Вазнесења Господњег у Стоцу, на којем је покушао да развали врата, изјавио је свештеник Дејан Грчић, додајући да је ово ружна порука за Србе у овом граду да њихова имовина није сигурна.

Свештеник Грчић први је затекао овај призор и о свему обавијестио полицију која је обавила увиђај.

– Полиција је извршила увиђај. Око цркве су разбијене цигле од удараца и има много камења. Неким предметом, можда полугом, покушано је разваљивање врата. Ово је покушај девастације и ружна порука за Србе у Стоцу. Порука је то да њихова имовина није сигурна – каже Грчић за Срну.

Српски вијећник у Општинском вијећу Столац Недељко Ђого каже да су малобројни Срби у Стоцу веома потресени због овог догађаја.

– Врата су оштећена, много је камења около. Неко је очигледно желио да провали у цркву и да девастира унутрашњост. Не видимо другог разлога, јер у цркви нема шта да се украде – рекао је Ђого.

Он додаје да су јака улазна врата спријечила да не дође до већег оштећења.

Ђого је увјерен да је након девастације и напада на Саборну цркву у Мостару неко исто желио да направи и у Стоцу.

– Срби у Стоцу својим понашањем, вјерским и политичким дјеловањем никада нису радили на дестабилизацији односа у Стоцу. Ово су грозне поруке – наводи Ђого.

Свету архијерејску литургију у Саборном храму у Стоцу јутрос је служио Његово преосвештенство владика захумско-херцеговачки и приморски Димитрије, а литургији је присуствовао велики број вјерника из овога краја.

У Стоцу данас живи око 300 Срба. Саборни храм је у рату претрпио велику штету и готово све осим голих зидова је уништено и покрадено, а обновљен је и поново освештан 2003. годинe.

СРНА

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар