Додик: Прихватам помоћ Србије и ЕУ да избегнемо референдум

  • Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да жели да разговара о враћању правосуђа у уставне оквире и да прихвата помоћ Србије и Европе како референдум не би морао да буде одржан

milorad dodik_620x0

ФОТО: М. Лабудовић

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да жели да разговара о враћању правосуђа у уставне оквире и да прихвата помоћ Србије и Европе како референдум не би морао да буде одржан.

Додик је рекао да су Српској отели надлежности и над њом извршили насиље, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

Додик је напоменуо да је разговарао са премијером Србије Александром Вучићем и сматра да Вучић „добро разуме ствари“.

„Ми желимо да правосуђе вратимо у уставне оквире. Нека нам Вучић помогне и сви из Европе, ја прихватам. Ако то урадимо до дана рефередума, онда референдум може да буде бесмислен“, рекао је Додик, говорећи о Вучићевој изјави да је питање референдума о Суду и Тужилаштву БиХ за њега једно од најтежих питања и да би волео да Додик још једном размисли о томе.

Председник РС је објаснио да се све ради са циљем и да је циљ референдума да се правосуђе врати у уставне оквире.

„Ако то можемо урадити пре, ја бих био веома задовољан и захвалан свима, па и Вучићу“, изјавио је Додик новинарима у Пребиловцима.

Он је напоменио да је јавно позвао америчког амбасадора у БиХ Морин Кормак, која је говорила да је то неуставно, да нађе члан Устава и Дејтона по коме правосуђе, Суд и Тужилаштво припадају БиХ.

„Позивам је опет да то учини. Желим да чујем шта она зна о томе и да ли је успела да прочита или политичке ставове саопштава на бази оцена локалних службеника Бошњака. Ако било ко, па и приучени правник, каже да је она у праву са становишта позивања на члан Устава и Дејтона, ја ћу одустати од референдума“, рекао је Додик.

Премијер Вучић поновио је данас да је Додика замолио да преиспита одлуку о одржавању референдума.

„То је за мене данас најтеже питање, јер је моја обавеза да не покажем никад дозу ни личне, ни политичке, ни државне сујете, да увек чувам односе између Србије и РС на највишем нивоу и нећу више ни реч о томе рећи“, рекао је Вучић на питање новинара да ли је добио Додиково писмо властима БиХ, суседних земаља и представницима медународне заједнице поводом референдума и шта мисли о томе.

Извор: Новости

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар