Додик: Референдум о статусу Српске могућ 2018. године

  • Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да ће, уколико до 2017. године не буде видљивих елемената стабилизације и уважавања ставова Републике Српске, те враћања њених надлежности у складу са Уставом БиХ, у 2018. години бити предложено Народној скупштини да распише обавезан референдум о статусу Српске.

snsd-sabor4
Додик је на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву, по завршетку 5. Сабора СНСД-а, истакао да ће приједлог на референдуму бити самостална држава Република Српска.
“Устав и закон Републике Српске предвиђају референдум и то је довољно, јер ми не проводимо референдум на нивоу БиХ, него на нивоу Републике Српске. Оставићемо један период прилагођавања за то и ако се то не деси, СНСД позива и невладин и владин сектор и опозицију и све друге да се објединимо око тог пута Републике Српске”, појаснио је Додик.
Он је нагласио да Српска не спори оно што припада БиХ, али оно што припада Српској мора да буде враћено или на другачији начин уређено.
Према његовим ријечима, ово је став СНСД-а који је изнесен у Декларацији “Република Српска – слободна и самостална будућност и одговорност”, усвојеној данас на страначком сабору у Источном Сарајеву, око којег могу да се окупе и друге странке и невладине организације.
“Многи су мислили да ћемо ми од тога одустати сада када су неки други дошли у заједничке институције”, рекао је Додик.
Он је најавио да ће крајем 2017. године бити одржана конвенција СНСД-а на којој ће бити оцијењено да ли је почео процес уважавања ставова Републике Српске и шта ће бити предложено Народној скупштини Српске.
Додик је појаснио да је ово Декларација СНСД-а, али да може да окупи и друге политичке партије, те да није предвиђено и да нема потребе да буде усвојена у Народној скупштини Српске.
“Декларацијом о самосталној и слободној Српској јасно смо се опредијелили да желимо да градимо свој статус у оквиру БиХ, али је очигледно да је игнорисан наш дејтонски статус”, истакао јe Додик.
Према његовим ријечима, Република Српска не може да прихвати да се разним причама о реформама јача централизација БиХ, а развлашћује Српска.
Он истиче да мјерљиве резултате за уважавање интереса Српске до 2017. године одређује Устав у којем пише којих је девет овлаштења, а шта је надлежност Републике Српске.
Додик је подсјетио да је многе надлежности БиХ, које не предвиђа Устав БиХ, наметнуо бивши високи представник Педи Ешдаун.
Према његовим ријечима, уколико се процес судова и тужилаштава на нивоу БиХ не прилагоди уставној позицији БиХ, онда нема договора, јер је садашња ситуација неодржива.
“Високог судског и тужилачког савјета нема нигдје у Уставу БиХ, а Суда и Тужилаштва БиХ нема нигдје у надлежностима БиХ. Ту су и овлаштења која је Уставни суд БиХ сам себи прибавио. Прекршен је Устав да након пет-шест година буде укинуто присуство странаца у Уставном суду БиХ. Они и данас, након 20 година, сједе у Уставном суду БиХ”, појаснио је Додик.
Он је најавио да ће бити покренуто низ иницијатива, а једна од њих је завршна анализа колико БиХ кошта и колико је непродуктивна, не само за Републику Српску него за све у БиХ.
“Предложићемо неку другу организацију БиХ. Хоћемо примјену чистог слова Устава БиХ и то је најбоље за БиХ. Ми претендујемо самосталну Српску у оквиру дејтонске БиХ што се тиче надлежности. Ако то није могуће, сасвим је нормално да 2018. године кажемо да ми овдје више не можемо бити”, поручио је Додик.
Истичући да је Република Српска унијела свој политички систем и своју територију у БиХ, Додик је упитао зашто је Српска потписник свих анекса Дејтонског споразума ако није фактор и субјекат.
“У Уставу пише да само стране могу да договарају повећање заједничких надлежности на нивоу БиХ, а дефинисано је да су стране искључиво Република Српска и Федерација БиХ”, подсјетио је Додик.
Додик, који је данас поново изабран за предсједника СНСД-а, поручио је да БиХ, да би била европска, прво мора бити Дејтонска и да нема европске БиХ без дејтонске.
“БиХ је сада антидејтонска, а само је Дејтонски споразум оквир у којем се БиХ може кретати. Никакве промјене политичког система не могу да иду науштрб постигнутих надлежности које имају нижи нивои власти, прије свега ентитети”, категоричан је Додик.
Према његовим ријечима, Република Српска има јасну одговорност на европском путу и ако она не буде видљива и не буде питана на европском путу неће бити тог пута.
Наводећи да је на данашњем сабору СНСД-а усвојена и Декларација о економском развоју, Додик је рекао да су реформе које је ова странка као најодговорнија за власт у Српској почела да проводи њено власништво, као и њених чланова.
Предсједник СНСД-а подсјетио је да је на данашњем сабору усвојена и Декларација о антифашизму.
“Зато смо данас морали, када многи хоће да прекроје историју на начин да као историјски губитници и носиоци фашистичких идеја широм Европе, па и на овом простору, прибаве себи неправедно привилегије, да кажемо гдје се баштинио антифашизам на овим просторима и да смо сљедбеници тог антифашистичког процеса”, нагласио је Додик.

Извор: АТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар