ПУТОВАЊЕ КАО НАГРАДА: Билећка ученица генерације посјетила Бели двор и Русију

  • Јулијана Капор, ове године изабрана је за ђака генерације Средњошколског центра „Голуб Куреш“ у Билећи. Током средње школе истицала се на многим пољима, као одличан ученик низала је запажене резултате како из природних наука математике и  физике, тако и из друштвених попут српског и француског језика. Каратеом се бави већ 11 година, иза ње су бројна регионална и републичка такмичења, а од ове године носилац је и црног појаса.

    jana

„Морам признати да је осјећај заиста диван.Ова титула представља круну мог четверогодишњег школовања и награду за рад и уложени труд“-каже Јулијана на почетку овог разговора.

Истиче да Билећа може да буде само поносна на своје ученике, с обзиром на то да је ове године матурирао велики број одликаша, и да је конкуренција била поприлично јака.

На питање шта је допринијело томе да баш она носи ову ласкаву титулу ове године, Јулијана каже да је такмичење и успјех на такмичењима из предмета кључан.Истицала се и остварила бројне резултате на пољу физике, математике, српског и француског језика. Носилац је црног појаса у каратеу, а овим хобијем планира да се бави и током факултета.

jana 2

Као награду за четверогодишњи труд и успјехе Јана је, као и остали ученици генерације Републике Српске, од предсједника добила путовање у Русију и посјету Белом двору.

„Утисци су прелијепи, дивно сам се провела.Били смо четири дана у Санкт Петезбургу  и заиста сам одушевљена градом и свим што смо посјетили.Највећи уитсак на мене је оставила матура Алие Паруса.То је заправо један фестивал са конвертима и спектакуларним ватрометом .Најдража успомена су ми нова познанства, јер је екипа заиста фантастична била. Спријатељили смо се и размијенили мишљења по питању разних области. По повратку из Русије посјетили смо и Бели двор, гдје нас је дочекао престолонаследник Александар Карађорђевић. Оба искуства су била заиста непоновљива, и велика награда и подстрек за даље школовање-истакла је Јулијана.

 

jana tri

Школовање ће наставити на Факултету техничких наука, у Новом саду, гдје је уписала анимације у инжињерству.

На крају, на питање, да ли се са дипломом планира вратити у родни крај, Јулијана каже, да је јако тужна слика данашњице, јер млади у великом броју напуштају Херцеговину у потрази за послом и бољим животним стандардом.Ипак, моја жеља је да се после студирања вратим у Билећу.

Дајана Алексић
Слободна Херцеговина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар