ДАНИ СРПСКЕ У СРБИЈИ: Гачани се представили у Зрењанину

СПКД ,,Просвјета“ Гацко, Музеј Херцеговине у Требињу и КУД ,,Сава Владиславић из Гацка на ,,Данима Српске у Србији“.

На позив Представништва Републике Српске у Београду ове три културне институције су се одазвале и учествовале својим представљањем у Зрењанину. Манифестација Дани Српске у Србији ове године организована је од 03.09. до 08. 09. у више градова Србије. Наше учешће је по први пут (04.09.) и наишли смо на одушевљење и добродошлицу прије свега наших давно колонизованих Срба и њихових потомака.

Музеј Херцеговине из Требиња представио се изложбом Земљом Херцеговом. О изложби су говорили аутори Алекса и Радомир Вучковић и директорка музеја Ивана Грујић. Изложбу је отворио Милан Бели Бјелогрлић, предсједник Удружења Херцеговаца из Зрењанина.

СПКД ,,Просвјета“ Гацко је представила просвјетина издања:Нову Зору, Календар и Зборник радова Научног скупа историчара. О Новој Зори су говорили Зоран Радисављевић, замјеник главног уредника и Габријела Братић, технички секретар часописа. Календар је представио главни уредник академик проф.др Војислав Максимовић и мр Јордан Ристић.

О Зборнику је говорио проф.Радомир Вучковић и један од главних учесника научног скупа др Милан Мицић.

Овом приликом своје стихове су говорили, у више наврата, Драгутин Паповић из Гацка и Милосава Гаћиновић из Зрењанина.

КУД ,,Сава Владиславић“ је својом пјесмом и игром оставио најбољи утисак и поред тога што је у овом дијелу организатор, из позоришта, направио одређене пропусте те је наступ био на главном тргу. Пјевачке групе, мушка и женска као и фолклорна група извеле су неке своје тачке уз одушевљење великог броја окупљених.

ПРОСВЈЕТА ГАЦКО

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар