Руско “Не” Британцима!

  • Вишенедељни дипломатски рат око британског документа о Сребреници у среду добио епилог у СБ УН. За документ гласало десет чланица, а четири уздржане n Чуркин: Хтели да оптуже све Србе

03-un8_620x0
РУСКА Федерација ставила је јуче вето на предлог британске резолуције о Сребреници!
Тако је, после вишенедељног дипломатског рата највећих светских сила, документ Лондона који је изузетно неповољан по Србију, доживео потпуни фијаско на седници Савета безбедности у Уједињеним нацијама.

То је и главни епилог заседања о Босни и Херцеговини и маратонске драме на Ист Риверу око британског текста, који је претрпео седам различитих верзија, док се коначно није појавио на дневном реду седнице.

За усвајање документа, поред Британије, били су и САД, Француска, Нови Зеланд, Јордан, Малезија, Литванија, Шпанија, Чад и Чиле. Кина, Нигерија, Венецуела и Ангола биле су уздржане.

Већ на самом почетку седнице, која је у последња 24 сата чак три пута одлагана, било је јасно да се Москва жестоко противи предложеном тексту. Руски амбасадор у УН Виталиј Чуркин одржао је врло емотиван говор, у коме је упозорио да се британском иницијативом сва кривица за трагедије из прошлости сваљује на српски народ и позвао да се она уопште и не ставља на гласање.

Он је додао да се Русија надала да ће комеморација у Сребреници бити искоришћена за поглед у будућност, што је и пренето Мисији Велике Британије. Међутим, Лондон је кренуо другим правцем:
– Русија је желела избалансиран документ, али је изјава Москве игнорисана. Британски нацрт није конструктиван и изазива сукобе, оптужује само један народ. Такав приступ је политички мотивисан, није легитиман и не служи напретку у БиХ. Овај документ неће помоћи постизању мира на Балкану, већ ће подићи тензије у региону – упозорио је Чуркин, и нагласио да је важно што ће у Сребреници, на обележавању годишњице злочина, учествовати представници Србије.

Заменик британског амбасадора Питер Вилсон узвратио је да резолуција нема за циљ да анатемише цео српски народ, већ служи како би се научиле лекције из прошлости, „лекције из геноцида у Сребреници“.
Чуркин је затражио да се минутом ћутања ода почаст свим жртвама сукоба на територији бивше Југославије, а затим је уследило гласање.

Неуспех британске иницијативе изазвао је бурну реакцију америчке амбасадорке Саманте Пауер, која је руски вето назвала „новом мрљом на репутацији СБ“.

Француски амбасадор Франсоа Делатр имао је оригиналан предлог – да се укине право вета када се расправља о ратним злочинима и геноциду!
Представник Кине затражио је наставак консултација док се не постигне договор.

На самом почетку седнице, представницима 15 чланица СБ, обратио се заменик генералног секретара УН Јан Елијасон, који је оценио да је геноцид у Сребреници једна од најмрачнијих страница у историји.

Високи комесар УН за људска права Зеид Рад Ал Хусеин био је још оштрији. Он се присутнима обратио путем видео-линка из Женеве и поручио да „чињеница да су све стране починиле злочине, не значи и да су све стране једнако криве“.

После два и по сата, расправа је прекинута због полемике представника Русије, Сад и Британије.

 

СЛАВЉЕ

одмах после епилога дипломатске борбе у Савету безбедности, неколико десетина грађана окупило се испред руске амбасаде у Београду. Носећи руске заставе и транспаренте са ликом Владимира Путина они су изразили захвалност Руској Федерацији на подршци коју је исказала Србији на Ист Риверу. Са разгласа су емитоване патриотске песме , а окупљени су клицали:

– Живела Русија, живела Србија!

Извор: Новости.рс

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар