ДРУГА ПОСЈЕТА СРБИЈИ ПОВОДОМ ДАНА СРПСКОГ ЈЕДИНСТВА: Награда за 50 најбољих ученика из Херцеговине

  • На иницијативу бившег народног посланика и великог завичајног прегаоца и домаћина Дејана Стошића из Смедерева, наставља се традиција. па ће и ове, друге године у низу, најбољи ученици основних школа из српске Херцеговине поводом Дана српског јединства, слободе и националне заставе, боравити у матици Србији и обилазити знаменитости и мјеста од националног значаја.

Са прошлогодишњег боравка херцеговачких ученика у Смедереву

Дејан Стошић, који је и сам поријеклом из дједовине Светог Саве, и ове године одлучио је да угости 50 најбољих ученика из херцеговачких основних школа који би у периоду од 12. до 17. септембра посјетили Србију.

Дејан Стошић са сином Василијем

Према Стошићевим ријечима, долазак ученика је предвиђен за 12. септембар када ће ученици боравити у Смедереву и упознати се са знаменитостима последње престонице српске средњевијековне државе.

Другог дана, 13. септембра,  ученици ће посјетити Београд гдје ће као и претходних година имати прилику да обиђу народну скупштину, Патријаршију, Храм Светог Саве, гроб патријарха Павла и друге знаменитости.

Трећег дана, 14. септембра ученици ће посјетити Свилајнац и обићи тамошњи Природњачки музеј, а потом ће посјетити Крагујевац, гдје ће осим посјете Шумарицама обићи и сједиште  Епархије Шумадијске.

На сам празник Дана српског јединства, слободе и националне заставе најбољи херцеговачки основци обићи ће Крушевац, град цара Лазара.

Последњег дана боравка у Србији ученици ће имати прилику да се „Соколом“ провозају брзом пругом Београд – Нови Сад. Приликом боравка у Српској Атини, ученици ће бити гости и завичајног удружења Срба Херцеговаца које предводи Божидар Миловић.

Повратак за Херцеговину је превиђен 17. септембра.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. ibas Reply

Оставите коментар