ЈОВАЊДАН: Дан кумства, побратимства и пријатељства

  • Данас се слави Сабор светог Јована Крститеља – Јовањдан, један од празника посвећених пророку који је крстио Исуса Христа

Јовањдан се обиљежава дан после Богојављења, као сјећање на Крштење Исусово и улогу светитеља који је припремао народ за нову вјеру.

„Ја вас крстим водом, али онај што иде за мном јачи је од мене… Он ће вас крстити Духом Светим и огњем“, ријечи су светог Јована при крштењу народа у ријеци Јордан, гдје је људе позивао на покајање.

Свети Јован се сматра заштитником затвореника, епилептичара, музичара, кројача, угоститеља, али и заштитником Малте, Јордана…

У народу се на данашњи дан посебно слави дан кумства и побратимства, два духовна сродства, двије праве народне институције које су у народу изузетно поштоване.

Ове двије значајне духовне вриједности су оличене у светом Јовану, куму божијем. У народу се сматра да је духовно сродство јаче од оног по крви и млијеку, зато је свети Јован посебно поштован не само у обредима већ и у клетвама и заклетвама.

Отуд и изрека: „Кумим те Богом и Светим Јованом“.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар