У Новом Саду обиљежен Дан Републике Српске

  • Дан Републике Српске и Крсна слава Св. првомученик и архиђакон Стефан обиљеженa у Новом Саду у организацији Савезa крајишких удружења седму годину заредом

Дан Републике Српске обиљежен је 08.01.2023.г. у Новом Саду у организацији Савезa крајишких удружења, а на свечаности je указано да је јединство српског народа важно за очување његовог опстанка.

Скуп је поздравио шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић, који је поручио да је Дан Републике дан када њени грађани увијек изнова шаљу поруку мира и истичу колико је важно за српски народ на овом простору да буде јединствен, сабран, јер ће само јединствени и сабрани обезбједити будућност.

„И ми из Републике Српске, славећи 9. јануар, сваки пут изнова прво се сјетимо свих наших страдалника који су своје животе уградили у темеље наше Републике Српске, у темеље наше Србије, и који су своје животе дали за слободу и будућност нашег народа“, рекао је Цицовић.

Он је навео да су руководства Српске и Србије на челу са предсједницима Милорадом Додиком и Александром Вучићем препознали важност јединства и саборности и поштовања своје прошлости, те истакао изузетно висок ниво сарадње Србије и Српске у свим областима.

„Зато заједно обиљежавамо све значајне датуме у српској историји, зато заједно славимо славом овјенчану српску тробојку и на тај начин потпуно јасно показујемо наше јединство и саборност“, рекао је Цицовић.

Скуп је поздравио и помоћник градоначелника Новог Сада Станко Љубичић, који је присутнима честитао Дан Републике Српске, те истакао да Нови Сад његује различитост, а да су Срби једна етничка групација без обзира на то одакле који појединац дошао и да само сложни могу напредовати и корачати у боље сутра.

„Свима желим пуно здравља, среће и да нам циљеви буду очување обичаја, културе, традиције, наслеђа и идентитета српског народа, јер ћемо тако моћи да градимо добру будућност“, поручио је Љубичић.

Предсједник Савеза крајишких удружења Ранка Срдић истакла је да Савез по седми пут организује обиљежавање Дана Републике Српске у Новом Саду, указала да је изузетно важно сачувати Српску.

„Свјесни смо да је Република Српска данас највећа наша идентитетска творевина и желимо да овим обиљежавањем покажемо наш однос према Републици, односно према жртвама које су уграђене у њене темеље“, рекла је Срдићева.

Она је, парафразирајући ријечи Петра Кочића, истакла да је Република Српска за Србе „оквир, правда, истина и слобода“, али и примјетила да не треба бјежати од појма Босна, јер Босна по дипломати и књижевнику Јовану Дучићу, припада ономе ко је за њу „скапавао на турском ко`цу и аустријском конопцу“.

Предсједник Удружења Херцеговаца и њихових потомака у Војводини Божидар Миловић рекао је да српски народ и данас мора да се бори за Републику Српску.

„Задатак како оних који живе тамо, тако и нас гдје год да смо расути по земаљској кулгли, је да помогнемо да Република Српска економски ојача како би остала јака и бројна јер једино на тај начин може да опстане. Српска је наша заједничка кућа, а ми у тој кући живимо као чељад у миру и заједно помажемо да се та наша кућа сагради и опстане“, рекао је Миловић.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су гуслар Витомир Вулин, етномузиколог Ања Недељков, етнопојац Никола Мијовић, народни умјетник Вељко Љуштина, а дуо Ђорђе и Вања извели су сплет крајишких пјесама.

Синоћњој свечаности присуствовао је велики број званица из друштвеног, културног и јавног живота Војводине и других дјелова Србије те представници завичајних организација.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар