„ДА СВИ БУДУ ЈЕДНО“ – Одржана екуменска молитва у цркви Светог Благовијештења у Дубровнику

  • Већ традиционално у Дубровнику вјерници православне и католичке цркве  сусрећу се на молитви за јединство која је у хришћанском свијету установљена прије више деценија слиједећи Исусову молитву Богу Оцу „да сви буду једно”.  У Дубровнику је обичај да једне године молитва буде у католичкој катедрали, а слиједеће године у православној цркви, и тако редом.

Фото: Ангелина Тадић / Дубровачка бискупиjа

У сриједу 24. јануара 2024. године молитва је одржана је у српској православној цркви Св. Благовјештења. Молитви су присуствовали епископ Захумско-херцеговачки и приморски г. Димитрије Рађеновић и бискуп дубровачки г. Роко Гласновић. Молило се Богу за превазилажење наших несрећних подјела, мржње и предрасуда, за избављење од хладноће срца, за прекраћивање раздора међу црквама, за међусобно поштовање, за помоћ Божију да сви опет будемо једно тијело Христово и међусобна браћа. Бесједио је бискуп Роко који је тумачећи јеванђеље о милосрдном Самарјанину.

– Сви смо ми на путу. И може се догодити несрећа. Живот не даје упозорења. Незгода и несрећа долазе с леђа када се најмање надамо. Несрећа је нешто о чему не размишљамо, нешто што се увијек догађа другима, што погађа неискусне и неопрезне, а не нас. А ипак, то није тако – рекао је дубровачки бискуп и наставио говорити о логици живота по којој људи обично живе и додао како се „нада и очекивања од живота морају носити с неочекиваним гостом, несрећом“.

Фото: Ангелина Тадић / Дубровачка бискупиjа

Повезујући то с двије особе које су прошле поред страдалника на путу и нису му помогле бискуп је говорио о могућим разлозима таквог понашања примијетивши како је равнодушност често начин на који људи сами себе покушавају учинити имунима на бол. Самарјанин се, за разлику од њих, сажалио.

– Није довољно видјети патника, треба му направити мјеста у себи, да се његова патња мало догоди и у њима. Саосјећање је коријен близине, јер ниси сам, јер је твоја патња дијелом моја патња – описао је бискуп и нагласио како „можемо вољети само у мјери примљене љубави, имати саосјећања само у мјери примљене самилости“.

Подстакао је на промишљање о томе што је Бог учинио за људе, нагласивши како прво долази то што смо спашени, а онда из те радости можемо чинити добро другима.

Дубровачки бискуп је подсјетио како је прије 60 година објављен декрет Другог ватиканског сабора о екуменизму „Unitasis regidentrio“ (Обнова јединства) и истакано неке његове закључке.

Фото: Ангелина Тадић / Дубровачка бискупиjа

Екуменску молитву предводио је дубровачки протојереј ставрофор Владан Перишић, а судјеловали су и остали дубровачки православни свештеници и вјерници.

Молитвена осмина за јединство хришћана настала је 1908 године. Папа Пио Х је одобрио је годину дана касније, а 1916. године папа Бенедикт XV. препоручио је свим католицима.

Фото: Ангелина Тадић / Дубровачка бискупиjа

Од тада је Молитвена осмина за јединство хришћана попримала различите облике и била је организована на различите начине и с различитим темама. Сада се организује од 18. до 25. јануара. Наредне године Екуменска молитва у Дубровнику биће у катедрали, а бесједиће епископ Димитрије.

 

Извор:  Информативна католичка агенција
Фотографије: Ангелина Тадић / Дубровачка бискупиjа  

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар