Чувајмо наше писмо: На данашњи дан НДХ забранила ћирилицу!

  • Усташе су 25. априла 1941 донеле одредбу о забрани ћирилице. Немаран однос према својој култури у Србији, РС и Црној Гори могао би нас скупо коштати

cirilica
На данашњи дан, 25, априла 1941, Хрватска је донијела један од првих геноцидних аката против Срба- Законску одредбу о забрани ћирилице на цијелом њеном тадашњем подручју.

Ћирилица је била забрањена у Хрватској и БиХ 1914. Прије скоро 100 година латиница је први пут уведена у употребу у Србији, одлуком окупационог режима на чијем је челу био хрватски генерал Саркотић.

Данас је једино писмо српског језика под отвореним прогоном у Црној Гори, а под тихим у Србији и Републици Српској. У том злочину над српским језиком обесно учествује и велики дио Срба (боље рећи њихових потомака) , који су изабрали хрватско писмо као своје па га чак стављају и на надгробне споменике. Тиме су себе као раскорјенили и разбаштили на највреднијем дијелу насљеђа славних предака!

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар