Демографи: Ако се ништа не промјени, за пола вијека нестаће нација

  • Удружење породица са проблемом стерилитета „Бебе“ из Требиња вечерас је обиљежило пет година рада. Тим поводом у хотелу Леотар организовано је предавање на тему „Демографска слика РС“.

IMG_3156
Предавач је био доктор Сања Сибинчић на тему женског стерилитета, а о демографској слици у Републици Српској и процјенама стања репродуктивног здравља говорили су доктор Драшко Маринковић и Ненад Бабић.

Снежана Мисита, предсједник Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“ је изразила наду да ће надлежне институције донијети одлуку да се омогући и трећа бесплатна оплодња на терет Фонда здравственог осигурања и да ће све општине на нивоу Источне Херцеговине финансијски подржати породице са проблемом стерилитета.
„За нас је сваки дан од непроцјењиве важности. Уколико нам се што скорије не помогне за већину жена ће бити касно“, рекла је Мисита, која је подсјетила да Удружење броји 152 породице на подручју Источне Херцеговине и 50 беба, сматрајући то великим успјехом.
Она је захвалила Граду Требињу и општини Билећа који из буџета издвајају средства за помоћ овом Удружењу, изражавајући наду да ће им се придружити и друге општине с обзиром на потребу, јер једна вантјелесна оплодња кошта најмање 5.500 КМ.
Професор доктор Драшко Маринковић са Универзитета у Бања Луци је истакао да су негативан природни прираштај и смањење наталитета дежурне теме код нас, напомињући да је у посљедњој години дана све мањи број рођене дјеце и да Република Српска има најмањи број живорођене дјеце у својој историји као и најмањи број становника.
„Појаве које лимитирају наш свеукупни демографски ситуацију су недовољно рађање, старење становништва, природна популација, емиграција младих радно способних у иностранство“, рекао је Маринковић и додао да ће се те појаве свако у будућности одразити на укупне социо-економске прилике у Српској.
Истичући да је највећи тренутни проблем, можда, незапосленост Маринковић је нагласио да, према статистичким подацима, у будућности то неће бити тако већ да ће проблем бити недостатак радне снаге.
Сања Сибинчић, професор доктор из Бањалуке је говорећи на тему „Женски стерилитет“ истакла да је евидентан пад наталитета већ више година уназад.
„Према подацима Демографског института Србије, уколико се нешто не промјени на овим просторима по питању наталитета биће упитан и опстанак нације кроз 50 и више година“, истакла је Сибинчићева и додала да је ово један од горућих проблема.
Она је додала да се о овој тему мора много више писати и дати јој на значају, јер, како каже, треба радити на побољшању наталиета и на рађању већег броја дјеце, док се сви остали проблеми могу рјешавати успут.
„Политичке структуре требају да предузму одређене мјере по овом питању, а оно што је кочница свему томе је финансијски моменат који је у овом тренутку прилично проблематичан за читаву Републику Српску“, рекла је Сибинчић.
Четрдесетједногодишња Марија Стајић која је 20 година у браку каже да се већ 15 година лијечи и да је имала три вантјелесне оплодње, али да још нема дјеце.
„Муж и ја нигдје не радимо. Имамо велику подршку нашег Удружења, али треба нам новац да би истрајали у нашој желји за потомством“, каже Стајићева и додаје да би радо за ову намјену подигли кредит али да не могу јер су без запослења.
Требињака Станка Мулина, каже да јој је након 10 година брака успјела прва вантјелесна оплодња и да је родила здраву дјевојчицу Лану.

„Неописиво је колико нам свима значи подршка Удружења. Много значи морална подршка и када знате да нисте сами у овом проблему“, истиче Мулина и поручује да се све жене требају борити све док постоји и мали трачак наде.

Извор: Радио Требиње / Д.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар