ПРОТЕСТ У ТРЕБИЊУ: Алексић, Лечић и Сладојевић осуђени због родољубиве пјесме (ФОТО)

  • У Требињу је данас одржан мирни протест због одлуке Апелационог вијећа Суда БиХ да потврди пресуду којом су војвода Славко Алексић, Ристо Лечић и Душан Сладојевић осуђени на по пет мјесеци затвора због отпјеване родољубиве пјесме, а поручено да је ријеч о срамној пресуди.

Фото: Срна

Мирни протест под називом “Само слога Србина спасава – пет до 12” на Тргу слободе, коме су присуствовали бројни грађани и представници разних институција, организовала је Градска Борачка организација из Требиња.

Књижевник Милорад Шаровић из Београда рекао је новинарима да је дошао из Београда да би на данашњем мирном скупу у Требињу подржао своје саборце из Одбрамбено-отаџбинског рата који су неправедно осуђени пред Судом БиХ, који само осуђује Србе.

Он је истакао да су само Срби напунили казамате од БиХ до Хага, а да остали који су правили злочине нису осуђени и да се зато данас мора дићи глас за “сваког брата Србина и казати да не може тако да се суди, него по правди Божијој, а не по интересима било које стране”.

Фото: Срна

“Војвода Славко Алексић је честити Србин који је стао на браник отаџбине у Сарајеву, који нема никакве мрље у свом животу, а посебно не у својој ратној историји. Често долазим у Срајево, срећем људе које не познајем и када поменем његово име, они устају и скидају капу у његову част. Исто тако познајем и познатог Србина и гуслара Ристу Лечића и дајем им подршку”, нагласио је Шаровић.

Предсједник Борачке организације Требиња Дејан Бодирога рекао је да су организовали скуп подршке за тројицу Срба, који су били и њихови саборци у посљедњем рату, због срамне пресуде Суда БиХ који их је осудио на по пет мјесеци затвора због пјевања пјесме у Вишеграду 2019. године, те позвао све да им помогну.

Он је истакао да им на овај начин дају пуну моралну подршку да би видјели да је народ уз њих и додао да су овакве пресуде начин да би се такве ствари сутра можда понављале и неком другом.

Бодирога је најавио да ће, осим скупа подршке, покренути и акцију прикупљања новца за њих, ако се казна буде могла платити новцем.

Брат војводе Алексића, Бранко Алексић, нагласио је да његовом брату нису могли да нађу никакву мрљу ни у протеклом рату и да су га хвалили и противници и говорили о његовом витештву и јунаштву, а сада му је измишљено некакво изазивање националне нетрпељивости само због пјевања пјесме.

Он је додао да је ово још један од доказ каква је држава БиХ и шта се српском народу у њој нуди, када су ови угледни људи осуђени практично ни за шта, те позвао на још већу подршку из Републике Срспке овој тројици Срба да се овакве ситације не би понављале и другима у будућности.

“Пресуде су коначне, али очекујемо бар неко преиначење да се овакве ствари не би понављале и борићемо се за њих”, рекао је Алексић.

Фото: Срна

Предсједник Борачке организације Билећа Веселин Вујовић рекао је да даје пуну подршку својим саборцима и да осуђује ову срамну пресуду Суда БиХ.

Протест су подржале борачке организације Источне Херцеговине, гусларска друштва “Војвода Неђо Видаковић”, “Војвода Лука Вукаловић”, “Бијела Гора” и Удружење поштовалаца Југословенске војске у отаџбини из Требиња.

Трећестепено вијеће Суда БиХ у децембру је потврдило пресуду којом су Сладојевић, Алексић и Лечић осуђени на по пет мјесеци затвора јер су у марту 2019. године у Вишеграду учествовали на скупу равногораца, објавио је раније “Бирн”.

Апелационо вијеће је у јуну донијело другостепену пресуду којом је утврђено да су Сладојевић, Алексић и Лечић својим активностима на скупу равногораца у Вишеграду величали четнички покрет и Дражу Михаиловића, те починили кривично дјело “изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости“.

(Срна/З.М)

Извор: banjaluka.net

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар