ЗБОГ ПЈЕСМЕ У ЗАТВОР? На пет мјесеци осуђени Ристо Лечић и Славко Алексић

  • Апелационо вијеће је у неправоснажној пресуди, коју је данас изрекла суткиња Азра Милетић, утврдило да су Сладојевић, Алексић и Лечић својим активностима на скупу “равногораца” у Вишеграду величали четнички покрет и Дражу Михаиловића, те пјевајући пјесме које у свом тексту позивају на пријетњу и насиље, починили кривично дјело “изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости”.

Суђење им је почело у јулу 2021., а првостепеном пресудом из децембра прошле године Суд Босне и Херцеговине ослободио их је оптужбе да су се окупили у јутарњим сатима 10. марта 2019. године на Тргу палих бораца у Вишеграду, у организацији вишеградског општинског одбора “Равногорског покрета”, на којем је било припадника покрета из Србије и Црне Горе, у униформама и са заставама, који су касније возилима отишли на локалитет Добрунске ријеке, познат као “Дражевина”.

Сладојевић је тада ослобођен оптужбе да се, као предсједник “Равногорског покрета Републике Српске”, након извршеног постројавања обратио присутнима и предао рапорт оптуженом Алексићу, док је у позадини пуштана пјесма са стиховима који изазивају страх.

Алексић је, према ранијој пресуди, ослобођен оптужбе да се, након што му је на локалитету “Дражевина” рапорт предао Сладојевић, присутнима обраћао ријечима “Браћо равногорци, браћо четници”, при чему су пристуни користили терминологију која изазива страх, док се са разгласа пуштала пјесма “Спрем’те се, спрем’те, четници”.

Лечић је ослобођен оптужбе да је испред хотела “Вишеград” започео с пјевањем пјесме уз гусле којом се велича четнички покрет, а која у свом тексту изражава пријетњу или насиље, те изазвао узнемиреност и страх становништва, а нарочито повратника и грађана Вишеграда и околних мјеста.

На другостепену пресуду постоји могућност жалбе Трећестепеном вијећу Суда БиХ.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар