Патријарх Иринеј: Српски народ плаћао цијену за своје име и вјеру животом

  • Патријарх српски Иринеј рекао је да данас обиљежавамо тужан и трагичан догађај који је доживио наш невини народ прије 25 година и то не од неког далеког и непознатог народа, већ од народа који говори истим језиком и има готово исту вјеру.

Патријарх је након служења помена свим страдалим Србима у акцији „Олуја“ на мосту на Рачи рекао да једина кривица српског народа који је живио у области Хрватске то што су то били етнички Срби и православни по вјери.

„Ту је да назовемо кривицом српски народ платио хиљадама невиних жртава“, рекао је Иринеј.

Каже да је српски народ плаћао цијену за своје име и вјеру животом још од 1941. године и да је, на жалост, плаћа и данас.

„Облежавамо 25 година од страшног страдања, када је преко овог моста прешло 250.000 протераног и унесрећеног српског народа углавном нејачи лишеног својих домова и живота најближих, као најтрагичнији догађај у нашој историји, а наша браћа Хрвати га славе као највећи тријумф у својој историји“, казао је Иринеј.

Патријарх српски подсјећа да су хрватске вође говориле да њихова држава не може да буде слободна док у њој живи толико Срба и да настоје да Срби нестану.

Такође, Иринеј наводи да су Срби у Хрватској од 1941. до 1995. године постали безначајна мањина и да, иако су Срби толико пострадали од Хрвата, треба да им као православни хришћани не желимо никакво зло, као и да им опростимо, угледајући се на Исуса.

Патријарх је навео да представници католичке цркве у Хрватској почевши од Јасеновца па све до „Олује“ као да нису видјели и чули крике невиног покланог српског народа.

Додаје да је било од стране њених вјерника гласова осуде, али да је то било од стране малих и незнатних, али да се њихов глас није могао, нити смио чути.

„Нажалост, католичка црква ћути и данас. Радује нас што се неки родољубиви гласови чују са врха католичке цркве“, навео је патријарх СПЦ.

Каже да се молимо да се то зло никада не понови, већ да буде мир, љубав и нека завлада у читавом свијету.

„Свима који су били жртве тог великог страдања нека Господ да оно што су својом жртвом заслужули и нека нас Господ помогне да се ујединимо једни са другима, јер као мали народ можемо опстати само као уједињени, а они што нас расрбљују и раздвају нека су далеко од нас“, поручио је он.

Наша снага и моћ је само у јединству, нека нам Господ да то јединство, додао је он.

 

Агенције / требињелајв

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар