БИЛЕЋА ЦИЈЕНИ ХУМАНОСТ И ЧОВЈЕКОЉУБЉЕ: Признање за Драгољуба Шаренца

  • Повељу општине Билећа за истакнутог појединца добио је хуманиста и добровољни давалац крви Драгољуб Шаренац.

Драгољуб Драго Шаренац од 2003. године волонтерски обавља дужност предсједника Општинске организације Црвеног крста Билећа. Актуелни је предсједник Актива добровољних давалаца крви Билећа. Предсједник је Конференције ДДК Црвеног крста РС, члан Републичког одбора Црвеног крста РС. Истакнути је промотер и непосредни учесник акција ДДК кроз које је капи живота даровао више од 158 пута, по чему је рекордер у источној Херцеговини и шире. Припадају му изузетне заслуге за ширење хуманости и човјекољубља, не само на подручју наше општине него и у широј регији што потврђује чињеница да се захваљујући његовом ангажману у акције добровољног давалаштва крви укључује већи број пријатеља Актива ДДК из сусједних општина Херцеговине и Црне Горе.

„Добио сам бројна признања од Црвеног крста, Међународног Црвеног крста, од предсједника државе, али ми ниједно признање не значи колико ово. Постоји ли нешто веће од признања које добијеш од свог народа? Не постоји. Највеће признање је оно које ти да твој народ и твоји суграђани“, рекао је Шаренац.

Повељу општине Билећа за заслужни колектив добио је Дјечији вртић „Будућност“ Билећа.

„За радника је сваки вид награде задовољство, али и још већа обавеза. Светосавска повеља је нешто посебно, јер је у њу уткан лик и дјело Светог Саве. Зато нама ова награда много значи. Она је круна нашег рада, залагања, труда и постигнутих резултата. Успијешну земљу и успијешан град стварају образовни и талентовани људи, а управо је вртић први ниво образовања, од нас све и почиње. Ово је награда и наше дјеце јер они су наша покретачка снага и темељ за будућност. Рад особља је на веома високом професионалном нивоу, о томе говори чињеница да се број дјеце из године у годину повећава“, рекла је директорица Вртића Мара Војновић.

За најбољег спортисту града проглашена је атлетичарка Глорија Куреш. На другој позицији нашао се фудбалер Никола Ђорђић, а на трећој каратисткиња Ивана Самарџић.

„Веома сам почаствована што сам изабрана за спортисту 2021. године у нашој општини, јер конкуренција је велика. Моји суграђани су постигли сјајне резултате у различитим спортовима. Билећа је мали град великих талената и треба улагати у спорт. Мислим да овом манифестацијом презентујемо Билећу у лијепом свијетлу и свакако да је то подстрек младима да се баве спортом. Желим свим колегама спортистима да остваре и у овој новој, као и свакој наредној још више успјеха. Хвала још једном и спортски поздрав“, рекла је Глорија Куреш.

Глорија је у анкети коју је спровео сајт „Билећа вијести“ освојила највећи број гласова и проглашена за спортисту године по избору читалаца овог портала.

Глорија Куреш чланица је Атлетског клуба „Борац“. Освојила је прво мјесто на јуниорском првенству РС на 1500 метара, прво мјесто на јуниорском првенству БиХ у Сарајеву на 800 и 1500 метара, друго мјесто на јуниорском првенству БиХ у Зеници на 800 и 1500, пето мјесто на екипном Европском првенству на Кипру са сениорском репрезентацијом БиХ гдје је учествовало 12 држава, а тада је и оборила лични рекорд на 1500 метара. Глорија је освојила и треће мјесто на Међународном митингу у Сарајеву на 1500 метара, друго мјесто на сениорском првенству РС на Сокоцу, прво мјесто на Првом Свесрпском атлетском купу трчећи за сениорску репрезентацију РС на 3000 метара, прво мјесто на Невесињској олимпијади на 800 и друго мјесто на 100 метара.

Фудбалер Никола Ђорђић са пионирима Херцеговца наступао је на три завршнице за првака Републике Српске на којима учествују четири најбоље екипе из РС. 2019. године добио је позив пионирске репрезентације РС. Прошао је све млађе селекције „Херцеговца“ и дебитовао за први тим. Ђорђић је играо на све четири званичне утакмице у јесењем дијелу првенства. За Николу су заинресованост показали фудбалски клубови: „Вележ“, „Звијезда 09“ и „Сарајево“.

Каратисткиња Ивана Самарџић ученица је шестог разреда Основне школе „Свети Сава“. Каратеом се бави од пете године а до сада је освојила 52 медаље. Такмичила се на свим нивоима од регионалног такмичења до Балканског првенства. На регионалном такмичењу борила се у пет категорија и освојила пет златних медаља, на Републичком првенству такмичила се у три категорије и освојила двије златне и једну сребрну медаљу, на нивоу БиХ такмичећи се у три категорије окитила се са двије сребрне и једном бронзаном медаљом. На Балканском првенству поражена је у борбама за треће мјесто.
Свеосавска академија уз присуство бројних званица одржава се у Дому културе „Јевто Дедијер“.

РАДИО БИЛЕЋА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар