ЂЕНЕРАЛ НА ОПТУЖЕНИЧКОЈ КЛУПИ: Посљедњи дани Драгољуба Драже Михаиловића

  • Многи детаљи о хапшењу, суђењу и смрти Драгољуба Михаиловића и данас су обавијени велом тајне, а његов лик и дело изазивају бројне полемике и контроверзе. На дан његовог стрељања објављујемо текст о последњим данима четничког вође који је базиран на званичним подацима и чињеницама које су до сада доступне јавности.

Драгољуб Михаиловић ухваћен јеу селу Репушевићи у околини Вишеграда 13. марта 1946. По доласку у Београд, доведен је у седиште ОЗНЕ за Србију, у Змај Јовиној улици. Вест о хапшењу остала је тајна за све осим за уски круг људи око Јосипа Броза Тита све до 27. марта 1946. када је на заседању Савезне скупштине, министар унутрашњих послова ФНРЈ Александар Ранковић објавио ову сензационалну вест.

Све до почетка суђења, Дража се налазио у посебно припремљеној соби у седишту ОЗНЕ. Наводно му је било дозвољено да чита књиге, а последње што је прочитао био је Стендалов роман “Парм­ски кар­ту­зи­јан­ски ма­на­стир”.

Иследни поступак је трајао од 9. априла до 31. маја 1946. године. Главни иследник био је партизански првоборац Јосиф Маловић. Оптужница је уручена генералу Михаиловићу 3. јуна 1946. године. Дан уочи почетка суђења Дража је пребачен у помоћну зграду Пешадијског војног училишта на Топчидеру у којој је одржан процес.

Званичан назив поступка је био “Суђење Драгољубу-Дражи Михаиловићу и осталим колаборационистима за издају и ратне злочине почињене на простору Југославије за време рата (1941—1945)“, али је данас много познатији као Београдски процес. Осим генералу Михаиловићу, тада је суђено и групи од још двадесет тројице оптуженика из редова четника, владе у изгнанству и Недићевог режима.

Суђење је одржано у Београду, од 10. јуна до 15. јула 1946. године, било је отворено за јавност и присуствовало му је око 60 страних извештача.

Драгољубу Дражи Михаиловићу је суђено пред војним судом чији је председник био пуковник Михаило Ђорђевић, а чланови су још били потпуковници Милија Лаковић и Михаило Јанковић. Помоћне судије били су Никола Станковић, Радомир Илић и Тодор Попадић (секретар). Тужилац је био пуковник Милош Минић, а коме је помагао Милош Јовановић.

Коме је још суђено?
Уз главно-оптуженог Михаиловића у Београдскм процесу суђено је и: Проф. Слободану Јовановићу, др Божидару Пурићу, др Стевану Мољевићу, др Младену Жујовићу, др Живку Топаловићу, др Милану Гавриловићу, др Момчилу Нинчићу, Живану Кнежевићу, Радоју Кнежевићу, Константину Фотићу, Ђури Виловићу, Радославу Радићу, Славољубу Врањешевићу, Милошу Глишићу, Петру Живковићу, Драгомиру Јовановићу, Танасију Динићу, Велибору Јонићу, Ђури Ђокићу, Кости Мушицком, Бошку Павловићу, др Лазару Марковићу и др Кости Куманудију.

Дражу Михаиловића је првобитно на суду требало да заступа Деса Берић, угледни београдски адвокат, али се оптужени на крају определио за Николу Ђоновића и доктора Драгића Јоксимовића.

Михаиловић је био оптужен по 47 тачака и суђено му је за активности против партизана, за колаборацију са Немцима и ратне злочине над цивилима.

Сам ток суђења и данас је предмет оспоравања и контроверзи. Суд није прихватио ниједан предлог одбране. Савезничким ваздухопловцима који су спасени и евакауисани уз помоћ четника 1944. није било дозвољено да сведоче у Михаиловићеву корист са образложењем да је њихово сведочење нерелаватно. Само су две жене сведочиле у Михаиловићеву корист.

Лондонски лист “Дејли телеграф” 14. јуна 1946. године објавио је текст дописника са суђења у Београду у којем је овај, између осталог, писао како Дража делује “уморно”, како свака његова реч бива пропраћена звиждањем публике и како га судија често прекида и не дозвољава му да говори.

Извештач “Тајмса” ствари је видео мало другачије.

– Михаиловићева одбрана је била без фраза, без кивности на политичке противнике или личне непријатеље, јасно и подробно. То је војник од заната подносио извештај, неодољив баш својом једноставношћу – објавио је извештач.

Нешто од онога што је Драгољуб Михаиловић говорио у своју одбрану ипак је сачувано:

На самом крају, генерал Михаиловић је рекао и ово:

ОСТАО САМ ВОЈНИК УБЕЂЕН ДА НАРОД ТРЕБА ДА ДА РЕЧ НА КРАЈУ. УБЕЂЕН САМ ДА САМ БИО НА ПРАВОМ ПУТУ. ПОЗИВАО САМ НОВИНАРЕ ЦЕЛОГ СВЕТА И ТРАЖИО МИСИЈУ ЦРВЕНЕ АРМИЈЕ. СУДБИНА ЈЕ БИЛА НЕМИЛОСРДНА ПРЕМА МЕНИ КАДА МЕ ЈЕ БАЦИЛА У НАЈТЕЖЕ ВИХОРЕ. МНОГО САМ ХТЕО, МНОГО ЗАПОЧЕО, АЛИ ВИХОР, СВЕТСКИ ВИХОР, ОДНЕО ЈЕ МЕНЕ И МОЈ РАД.

Последње завршне речи одбране изговорене су 30 минута после поноћи, 12. јула 1946. године. Читање пресуда почело је у 8:15 изјутра 15. јула. Од 47 тачака оптужнице генерал Михаиловић је осуђен по осам. Прва је гласила:

КРИВ ЈЕ ШТО ЈЕ ОД ПОЧЕТКА ДРУГЕ ПОЛОВИНЕ 1941, ПА ЗА СВЕ ВРЕМЕ РАТА И НЕПРИЈАТЕЉСКЕ ОКУПАЦИЈЕ ОРГАНИЗОВАО И РУКОВОДИО ОРУЖАНЕ ЧЕТНИЧКЕ ФОРМАЦИЈЕ ПОЗНАТЕ ПОД ИМЕНОМ „ЧЕТНИЦИ ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА“ И ТАКОЗВАНА ЈУГОСЛОВЕНСКА ВОЈСКА У ОТАДЖБИНИ, КОЈЕ СУ ИМАЛЕ ЗА ЦИЉ ДА ОРУЖАНОМ АКЦИЈОМ И ТЕРОРОМ У САРАДНЈИ С ОКУПАТОРОМ ПОДРЖЕ ОКУПАЦИЈУ И УГУШЕ ОРУЖАНИ УСТАНАК И ОСЛОБОДИЛАЧКУ БОРБУ СРПСКОГ И ОСТАЛИХ НАРОДА ЈУГОСЛАВИЈЕ.

Драгољуб Михаиловић је осуђен на смрт стрељањем, трајан губитак политичких и грађанских права као и одузимање целокупне имовине.

Смрт и мистерија последњег почивалишта
Осуђени на смрт имали су право жалбе истог дана када је прочитана пресуда. Након што су оне одбијене председник судског већа предао је захтев да се приступи извршењу пресуде.

Претпоставља се да је после тога одређена група за егзекуцију, да је стрељању присуствовао неко из судског већа и оптужбе, као и да је направљен записник.

Највећи број историчара као датум смрти Драгољуба Михаиловића узима 17. јул 1946. Место стрељања је непознато, мада је најверованије у питању била Ада Циганлија. Ни данас се не зна где је тачно гроб генерала Михаиловића.

Виши суд у Београду рехабилитовао је Драгољуба Михаиловића 14. маја 2015. године. Утврђено је да Михаиловић “није имао фер и правично суђење” и да је пресуда донета у незаконитом процесу из политичко-идеолошких разлога.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар