ВАНДАЛИЗАМ: Прецртана ћирилица на саобраћајним знаковима у западној Херцеговини

  • Саобраћајни знакови на југу Босне и Херцеговине неријетко су мета вандала који, скоро по правилу, црним спрејем прекривају ћирилични дио натписа који упућује на насељено мјесто.

ciri 2

Ријеч је о крајње деструктивном понашању и кршењу закона који за овај вид вандализма предвиђа новчану казну од 100 до 300 конвертибилних марака, док укупно оштећење релативно нове вертикалне сигнализације на прилазима аутопуту А1 и прелази 25.000 КМ без ПДВ-а.

Аутоцесте ФБиХ нису надлежне за те знакове, јер су након изградње и реконструкције локалних и регионалних путева исти предати у надлежност кантоналним дирекцијама. Ипак, Аутоцестама и локалним властима такво понашање наноси штету.

Штавише, уништавање знакова често остане непријављено, а евидентирани вандализми углавном прођу некажњено.

Портпарол Западнохерцеговачког кантона Дамир Чутура тврди да је полицијска управа Љубушки примила двије пријаве које се односе на оштећења саобраћајне сигнализације почињена спрејом.

„У мају 2013. године примили смо пријаву да је непознати починитељ или више њих, на траси аутоцесте Бијача – Кравица, спрејом оштетио 25 саобраћајних знакова, а у децембру 2013. године примили смо пријаву да је на регионалној цести Р422 (цеста Љубушки – Метковић, која је уједно приступна цеста за аутоцесту), спрејом оштећено девет саобраћајних знакова. У оба случаја, предузеће које одржава саобраћајну сигнализацију врло брзо је санирало оштећења“, рекао је Чутура за Клиx.ба.

ciri

Чутура је додао да је у оба случаја обављен увиђај. Ипак, починитељи нису откривени, док прошле године, тврди се из МУП-а ЗХК, није евидентиран ниједан сличан случај.

Ситуација у Херцеговачко-неретванском кантону мало је боља с обзиром на мању трасу аутопута у том дијелу државе. С друге стране, уништавање знакова често је на магистралном путу према Хрватској.

„Ако идентификујемо починитеље иде се са прекршајном пријавом или казненом пријавом. На магистралном путу М-17 имамо и отуђење туђе ствари гдје знакове нађемо у старом жељезу. Ћирилична писма се шарају углавном од Дољана према Мостару и ту подносимо казнену и прекршајну пријаву против непознатог починитеља. На прилазним цестама на аутопуту унутар ХНК нема пуно оштећења“, рекао је портпарол МУП-а ХНК Људевит Марић.

Извор: Klix.ba / И. П. 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар