Гужве на граничним прелазима

  •  На граничним прелазима БиХ- Зубци и Иваница, ка Црној Гори и Хрватској, ових дана, повећана је фреквенција возила и велике су гужве.

Ivanica-granicni-prelaz
У Граничној полицији Требиње кажу да је сезона годишњих одмора и да је значајно повећан број прелазака преко ових прелаза.
„Током јуна ове године гранични прелаз Зубци прешло је 54 826 лица. Из БиХ у Хрватску, у јуну је преко граничног прелаза Иваница, прешло 36 286 лица, што је значајан пораст у односу на прошлу годину за 12 одсто“, наводи Зоран Андрић, командир јединице Граничне полиције Требиње.
Андрић истиче да је основни разлог стварања гужви на граничним прелазима према Црној Гори и Хрватској, слаба пропусна моћ, те мала удаљеност између граница.
„Пропусна моћ је ограничена, оба гранична прелаза имају само једну саобраћајну траку, а и прелази су веома близу, тако да се веома брзо створе колоне. Ми имамо добру сарадњу са колегама с друге стране, али морамо имати у виду да је ово граница са Европском унијом и да је немогуће у већој мјери смањити гужве јер су колеге из Хрватске у обавези, када су у питању држављани БиХ, ставити у сваки пасош печат“, наводи Андрић и додаје да на граничним прелазима имају довољан број граничних полицајаца.
Иваница-границни-прелаз
Чекања на граничним прелазима су, како кажу у Граничној служби, од 15 до 20 минута. Андрић напомиње да сви путници који се на граничним прелазима задрже дуже од пола сата, могу да се обрате дежурној граничној служби како би што скорије прешли границу.
„Сви који се на граници задрже дуже од пола сата могу да се обрате нашој служби или путем телефона 272-530 и од нас затраже помоћ. Бићемо им на услузи да благовремено пређу границу јер је то наш посао и циљ“, појашњава Андрић.
Уколико идете на море негдје даље у Хрватску, у Граничној полицији као рјешење предлажу алтернативни прелаз Чепикуће. Они који желе у црногорско приморје могу користити и граничне прелазе Клобук или Делеуша, гдје нема задржавања.
За путнике који своје планове не могу да уклопе у предложене алтернативе, командир Јединице ГП Требиње Зоран Андрић каже да је једини савјет – да буду стрпљиви.

Извор: Радио Требиње / Д.М.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар