БЕОГРАД: Скуп подршке за подизање споменика жртвама комунистичког терора (ВИДЕО)

  • У Београду је одржан скуп подршке иницијативи за подизање споменика жртвама комунистичког терора, које су убијене након октобра 1944. године без судске пресуде.

Иако највеће београдско стратиште по завршетку Другог свјетског рата, локација Лисичји поток није достојанствено обиљежена. Претпоставља се да је ту убијено између двије и три хиљаде људи.

-Надам се да ће Србија почети да откопава те мученике јер се мисли да се у Србији у миру послије рата без суда и списка убијено око 200.000 људи. Све ове друге југословенске републике су то урадиле, а од Србије још увијек чекамо да ту своју свету дужност обави како бисмо рат завршили и подвукли црту под наше братоубилачко клање – истакао је академик Матија Бећковић.

Професор Београдског универзитета Леон Коен каже да је тзв. „књига стрељаних“ за Београд уништена што само по себи доста говори, и претпоставља да је у Београду страдало најмање пет до седам хиљада људи.

На скупу подршке присуствовало је око хиљаду Београђана и потомака страдалих, међу њима и принцеза Јелисавета Карађорђевић.

-Још горе за ове људе који су овдје страдали је заборав. Циљ ове комеморације је да људи знају шта се десило и шта смо ми, што је најгоре, радили против себе – истакла је принцеза Карађорђевић.

Правда или освета побједника заувијек је уништила грађанску класу Београда и Србије. Постављање спомен-обиљежја био би покушај извињења невино страдалим, речено је на скупу.

СРНА
ФОТО: Б. ДРАШКОВИЋ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар