БЕОГРАД, 19. ОКТОБАР 2022. ГОДИНЕ: „Страдање“ – књижевно вече Јелене Ковачевић

  • СРЕДА, 19. ОKТОБАР У 19.00 ВЕЛИKА САЛА СКЦ
    ЈЕЛЕНА КОВАЧЕВИЋ: СТРАДАЊЕ
    Учествују: Светислав Божић, Никола Маринковић, Боривој Рашуо и ауторка; песме говоре Биљана Ђуровић и студенти са ФСУ; уредник Весна Капор

„Песништво, чију је недвосмислену оригиналност породио страховити архипелаг смрти расут од Јасеновца до неизбројаних јама и губилишта народа српског, Јелена Kовачевић ослушкује изузетним духом и душом, позивајући се увек на документ, на сведочанство преживелих, остављајући свом певању онај драгоцени простор који је додељен рет-ким посвећеницима и заточеницима пута у истину, а лирски тон Јелене Kовачевић свеобухватни је амалгам бола који је увек артикулисан Олтаром и светрајућим лајтмотивима опраштања којима морају да претходе покајања“, стоји у образложењу награде за уметност Вукове задужбине за протеклу годину.

Kњига „Страдање” отвара се у два тока: кроз историјске записе и кроз поетичке рефлексије на те записе. Она је дубоко утемељена у историји и истини; у поетском понирању у дубину монструозности људског дела и препознавању вечне светлости кроз лица страдалника. Ова књига отвара и бележи многа питања и теме о којима се нерадо говори. Истовремено, она је дубоко интуитивно-хришћанско сведочење; предложак за драму или филм, али, пре свега, неупитна истина оживела кроз аутентичан уметнички израз. Стилски утемељена на молитвеном трагу, немилосрдно је документована подацима који се не могу оспорити. Јелена Kовачевић је, пишући ову књигу, искупила дуго ћутање и ва-скрсла поименичне страдалнике градећи им вечну кућу од речи.

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар