СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ, 18.10. 2022. ГОДИНЕ: Изложба о грофу Сави Лукином Владиславићу Рагузинском

  • Општина Сремски Карловци и Културни центар „Карловачка уметничка радионица“ са поносом представљају изложбу о грофу Сави Лукином Владиславићу Рагузинском, дипломати цара Петра Великог који је формирао руску спољну обавештајну службу, разграничио руско и кинеско царство, активно учествовао у војним операцијама Руског царства и реализовао потписивање мира са Турском.

Увек носећи отаџбину у срцу, гроф Владиславић је обновио српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике. Формирао је балканску политику Руске Империје, што је резултовало ослобођењем од османске окупације непун век касније.

Помагао је цркве и манастире широм српских земаља, а својим покровитељством многим уметницима задужио је светску културу. Највећи композитор епохе у којој је живео, Антонио Вивалди, посветио му је једну од својих опера.

Изложба са детаљном презентацијом више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефаката који сведоче о импозантном животном путу, делу и завештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана“ представља се публици у Сремским Карловцима, захваљујући Радио телевизији Србије, Националној библиотеци Републике Бурјатија и Представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, престоници ове републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град Кјахта, древни Тројицкосавск који је основао гроф Сава Владиславић у част Светог Саве.

Изложба је посвећена сећању на Владимира Давидовића коме је једна од животних мисија била да грофа Саву Владиславића истргне из историјског заборава и додели му заслужено место у националном памћењу.

Посебна нам је част да Вас позовемо да својим присуством увеличате свечано отварање изложбе о грофу Сави Владиславићу и представљање романа „Дурбин грофа Саве Владиславића“ у Културном центру „Карловачка уметничка радионица“ у уторак 18. октобра 2022. у 19 часова.

Учествују:

  •  Александар Стојкечић, историчар, председник општине Сремски Карловци
  •  Др Георги Енгелхардт, историчар, виши саветник Руског центра за науку и културу „Руски дом”
  •  Велимир Ивановић – аутор романа „Дурбин грофа Саве Владиславића“
  •  Гордана Милосављевић – сестра Владимира Давидовића
  •  Бранко Вукомановић – коаутор изложбе
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар