ИМА ЛИ КО ЈАЧИ: Српкиње одбраниле свјетску круну у одбојци

  • Одбојкашице Србије освојиле су ново светско злато након тријумфа над Бразилом у финалу Светског првенства 3:0 (26:24, 25:22, 25:17). Србија је без иједног изгубљеног меча освојила златну медаљу на светском шампионату.

Одлучујући поен Тијане Бошковић (снимак екрана РТС YOUTUBE)

Изабранице Данијела Сантарелија тако су поновиле успех из Јапана од пре четири године када су, предвођене Зораном Терзићем, такође се попеле на кров планете.

Србија је без пораза завршила турнир у Пољској и Холандији, а силу је демонстрирала и у великом финалу где је у потпуности надиграла селекцију Бразила.

Истина је да је у већем делу сусрета доста проблематичан био пријем Србије, као и сервиси где смо пуно грешили, али је „икс-фактор“ у овом финалу био блок!

Све српске одбојкашице су заиста изванредно блокирале, а предњачила је Јована Стевановић, која је уз Тијану Бошковић, била најбоља играчица сусрета.

Светску титулу освојиле су: Алексић, Бјелица, Бошковић, Буша, Дрча, Јегдић, Лазовић, Лозо, Михајловић, Миленковић, Мирковић, Поповић, Пушић, Стевановић, са селектором Сантарелијем.

Бразил је боље отворио меч и имао благу предност, која је потрајала до неких 10:10, а онда је Србија преузела иницијативу, мада смо у завршници првог сета ушли у неизвестан финиш.

Србија је имала две сет-лопте, није их искористила, али јесте трећу грешком Бразилки за вођство и олакшање код свих српских играчица, али и нас навијача.

Други сет је почео идентично као први, с тим да је вођство Бразила потрајало нешто дуже. Чак је од 13:13 уследила серија 3:0 и вођство Бразила 16:13, те је уследио тајм-аут Данијелеа Сантарелија.

Од тог момента, на сервис долази Јована Стевановић и креће серија Србије од 7:0, којом се чинило да је решен други сет, али није било тако.

Бразил се вратио до 22:22, па смо поново имали драму, али да тако не буде побринуле су се српске одбојкашице, везале су нова три поена и повеле са великих 2:0 у сетовима.

Кажу да је „2:0 најопаснији резултат“, али не и када су српске одбојкашице у питању. Два неизвесна сета само су дала још већу снагу браниоцу титуле и Бразил је ускоро био разбијен у парампарчад.

Србија је у трећем сету имала 11:7, па 15:8, онда 17:10 и повратка за Бразил више није било.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар