БАСТАШИЋ: Бреме драматичног породичног искуства није лако ни за потомке жртава Покоља ни за потомке џелата

  • У петак 05. фебруара 2021. на РТС – Радио Београд 1, гост емисије “У средишту пажње”, био је Душан Басташић, председник удружења “Јадовно 1941.” из Бањалуке. Удружење окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса логора смрти НДХ, Госпић – Јадовно – Паг.

    Др Душан Ј. Басташић; ФОТО: Фронтал.СРБ

Филм “Дара из Јасеновца” редитеља Предрага Антонијевића, српски кандидат за награду “Оскар”, премијерно је приказан у биоскопима неколико америчких држава.

Дистрибуцији су претходиле бројне полемике, спорна оцена магазина “Варајети” да је реч о српској пропаганди, реаговања домаћих званичника и рат на друштвеним мрежама између српских и хрватских корисника.

Како је и зашто српски филм толико узбуркао духове? Како је могуће да истина о догађајима од пре осам деценија, испричана филмским језиком, ни данас не може да се прихвати?

То су била нека од питања за госта емисије “У средишту пажње” , Душана Басташића, председника удружења “Јадовно 1941.” из Бањалуке.

Басташић је изјавио да није лако потомцима жртава Покоља али и потомцима џелата, носити се са бременом драматичног породичног искуства

Аудио снимак можете слушати овдје:

Удружење окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора Јадовно. Основано је са циљем да се жртве и злочини сачувају од заборава.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

Преузето са ЈАДОВНО

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар