ТРИ ЈЕРАРХА – какви вјетрови данас дувају, таква ће бити година

  • Данас је слава Света три јерарха, празник хришћанских учитеља, Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог, чија су теолошка учења обележила византијску цркву 11. века.

Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоусти, три васељенска учитеља, које је Црква сврстала у ред светих, били су тема великих богословских спорова.

Расправа и међу народом и међу свештеницима, о томе који је светитељ већи, претила је да расцепи веру. Спор је окончан 1084. године, у време цара Алексија И Комнена, увођењем заједничког празника.

У православним храмовима служе се литургије у славу светитеља који су заузели високо место у историји хришћанске цркве – Василија Великог, реторичара, филозофа и писца светих литургија, Григорија Богослова, цариградског епископа и Јована Златоустог, великог беседника и тумача Светог писма.

Света три јерарха уживају велико поштовање у нашем народу где су од давнине еснафска слава металаца. Славе се као крсна слава. У Грчкој су и црквени, национални и школски празник.

По томе какви ветрови данас дувају, прогнозира се какво нас време чека током године.

Верује се да ће година бити добра и богата уколико дува јужни ветар, а да „северац“ доноси лошу годину с хладним временом.

Источни ветар доноси несташице, а западни изобиље рибе и млека.

Ако ветра нема, чека нас богата година.

РТС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар