Струјни шок: Ланчани раст цијена до пет одсто

  • Економисти су израчунали да ће најављено и очекивано повећање цијене електричне енергије у РС утицати на општи раст цијена на тржишту РС и БиХ за два до пет одсто на годишњем нивоу.

struja
Због повећаних трошкова хране и комуналних услуга у структури потрошачке корпе, економисти упозоравају да ће све већи број становника морати да тражи рјешење у задужењу, распродаји имовине или компензацији трошења струје са другим изворима енергије. С друге стране, истраживачке студије консултанских кућа показују да ће на западном Балкану БиХ и Србија имати највише струје за извоз.

Економска струка каже да не постоји фискални намет, производ или услуга, који би у већој мјери погодили стандард становништва и привредних субјеката, као што је то пораст цијене електричне енергије.

Досадашње анализе говоре да су цијене становања и комунаних услуга у структури потрошачке корпе становништва чиниле 31 одсто, док су већи проценат имали трошкови хране.

У фебруару је четворочланој породици у Републици Српској за набавку прехране било потребно 693,10 КМ, за становање и комуналне услуге 578,90 КМ, за куповину ођеће и обуће 132 КМ, а за текуће одржавање домаћинства 104,13 КМ – саопштио је Савез синдиката Српске. Просјечна нето плата од око 850 КМ ову корпу није покривала ни са 50 одсто.

Због најављеног “струјног шока” грађани огорчени.

У ситуацији када већ дуже вријеме плате стагнирају, а цијене хране и комуналних услуга повећавају, грађани ће све мање моћи да издвајају за здравство, културу, образовање.

И док ће се грађани сналазити на којекакве начине, РС и БиХ ће, како показују студијска истраживања консултантских кућа за западни Балкан, имати вишак струје за извоз, иако је то парадокс.

Али, зато повећањем цијене струје произвођачи и дистрибутери покушавају да прикрију нерационалност и неодговорност у електроенергетском сектору, што поново иде на рачуне осиромашеног народа.

извор: БН ТВ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар