СТАНДАРД АКАДЕМАЦА У РС: Месечни боравак у студентском дому скупљи за 45%!

  • Спрема се повећање цене смештаја у Студентском дому „Никола Тесла“ у Бањалуци. Уместо досадашњих 85 марака месечно академци би плаћали највише 125

studenti
У наредних месец дана биће донета одлука за колико ће да поскупи боравак у Студентском центру „Никола Тесла“ у Бањалуци. Цена боравка у дому износи 85 марака месечно и није мењана већ скоро 20 година!

Предлог о којем ће се разговарати је да се цена повећа за 30, а максимално до 40 марака. Тако би нова цена била око 125 марака, никако већа.

Ово је предлог који ће на преговарчки сто ставити Зоран Бабић, директор Студентског центра „Никола Тесла“ у Бањалуци.

Он појашњава да уколико би се строго пратило слово Правилника о критеријумима и мерилима за утврђивање цене услуга студентског стандарда, који је усвојен 2009. године, цене би морале бити и знатно веће, али ипак то се неће догодити.

– Неће бити драстичног повећања цена, јер то није никоме у интересу. Сад пошто смо сведоци да и цене нису исте као пре двадесет година реално је да дође до повећања. Ми водимо бригу о 1.500 студената. Замислите само колики су трошкови за техничко и хигијенско одржавање. Па где је набавка хране. Ради се о малом граду смештеном у три зграде – истиче Бабић.

БРУЦОШИ БУДУЋНОСТ СРПСКЕ

Први дан нове академске године у понедељак је на универзитетима у Српској био у знаку свечаности. Тако је било и на бањалучком Правном факултету, где је ове године уписано 300 бруцоша. Међу њима је и Сања Рачић из Мркоњић Града која каже да је њен циљ да по завршетку студија ради као адвокат. – Ако ми услови дозволе, можда упишем и мастер студије – казала нам је Сања док је са колегиницима очекивала први академски час на којем је министар правде РС Антон Касиповић поручио је да од студената очекује да Српској дају најбоље што могу. Декан Медицинског факултета Милан Скробић рекао је да се на ову установу уписују углавном најбољи средњошколци из РС. (М. Ф.)

Он каже да Влада РС и ресорно министарство знатно помажу рад дома али да је повећање цене смештаја реално уколико се жели обезбедити нормалан рад ове установе.

– Када говоримо о повећању цене, ту се неће ићи на велико повећање за исхрану. Она је до сада била 75 марака месечно где студенти имају за тај новац три оброка дневно. Сада би та цена била око 90 до максимално 95 марака. С друге стране, за смештај у дому студенти су до сада месечно плаћали десет марака, а убудуће би могли издвајати око 30 марака – појаснио је Бабић.

Боривоје Обрадовић, председник Уније студената РС каже за „Новости“ да до повећања може доћи, али да се студентима онда мора јасно објаснити због чега и шта они добијају тиме.

– Онда се морају знатно побољшати услову у дому, кад је реч и о храни и смештају. Да се обнове павиљони, јер уколико се тражи више новца желимо да знамо где ће отићи тај новац – истиче Обрадовић.

Дане Малешевић, министар просвете и културе РС каже за „Новости“ да када је у питању промена цене услуга у студентским домовима, министарство подржава одлуке проистекле из договора управног одбора установе и студентских представничких тела.

– Одлуку о утврђивању цене смештаја и исхране у установама студентског стандарда ће донети управни одбор установе за наредну академску годину, најкасније до 1. новембра. Претходно је потребно прибавити мишљење студентског представничког тела. Установе студентског стандарда су дужне да Министарству просвете и културе доставе одлуке о утврђеним ценама услуга – истиче министар. – У складу са прописаним критеријумима и мерилима за утврђивање цена смештаја и исхране, цене могу бити различите у свакој од установа студентског стандарда.

СОЦИЈАЛНЕ КАТЕГОРИЈЕ

Поскупљењем смештаја и исхране у домовима неће бити погођени студенти који су социјално угрожени, деца погинулих бораца и ратних војних инвалида. Иначе, Министарство просвете и културе суфинансира смештај и исхрану студената са износом од 5 КМ дневно. 

БРОЈКЕ

75 КМ месечно за три оброка дневно –  95 КМ била би нова цена за исхрану

10 КМ месечно плаћали су смештај у дому – 30 КМ би студента убудуће коштао смештај

 

Извор: Новости.рс / М. Филиповић

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар