Амбасадор БиХ Ранко Шкрбић поднео оставку пред опозив

  • Ранко Шкрбић саопштио је  да на своју функцију подноси неопозиву оставку „због суштинског и концептуалног неслагања са актуелном политиком БиХ“ према Србији

pol-skrbic

Извор: Данас / Р. Ћирковић
Фото: новости.рс

Господин Ранко Шкрбић је на седници Председништва БиХ требало да буде опозван, а ако је имао концепцијских разлика у гледању на спољну политику Председништва, требало је оставку да поднесе одмах после избора – каже за Данас Бранислав Бореновић, потпредседник Партије демократског прогреса, чији је лидер Младен Иванић.

ПДП је члан Савеза за промене који чини део коалиције на нивоу централне државе у БиХ заједно са СДА, ДФ и ХДЗ БиХ. Странке које чине Савез за промене у Републици Српској су у опозицији.

Шкрбићеве тврдње о постојању концептуалних неслагања око спољне политике према Србији су „најобичнија представа за јавност, јер ако је било концептуалних неслагања могао је то да уради одмах после избора, зашто је то урадио данас, зашто то није урадио пре пола године“, рекао је Бореновић.

Ранко Шкрбић саопштио је јуче да на своју функцију подноси неопозиву оставку „због суштинског и концептуалног неслагања са актуелном политиком БиХ“ према Србији.

„Ја уопште не знам на шта је мислио, то мора онда господин Шкрбић да детаљније објасни до какве је промене дошло у спољној политици према Србији… Знам да је господин Иванић као председавајући Председништва био у радној посети Србији и то у првој својој радној посети. Има изузетну сарадњу и са председником Николићем и са премијером Вучићем и апсолутно не постоји никакво концептуално неслагање, чак је господин Иванић са господином Николићем договарао и један састанак на коме ће бити лидери свих странака из Републике Српске, где ће домаћин бити председник Николић“, каже Бореновић.

Шкрбић и ПДП су јуче разменили оштра саопштења. У свом саопштењу амбасадор наводи и оптужбе које се, према њему као изговор, на његов рачун упућују из Сарајева. А по ПДП-у разлози за опозив амбасадора су далеко од концепта спољне политике, а леже у његовом занемаривању амбасадорске функције у корист присуства на „градилишту Паприковац и утакмицама кошаркашког клуба Игокеа“. Шкрбиће је, тврди ПДП, „партијски јастреб, недорастао дипломатској улози“.

„Шкрбић је контроверзна личност за коју се веже много афера, а имамо информација да се против њега воде и одређене истражне радње везано за одређене послове између фондова, везано чак и за Маршалска острва и одређене фирме… Он је више времена проводио на разноразним страначким органима овде у Бањалуци него што се бавио амбасадорским послом“, тврди Бореновић.

СНСД Милорада Додика, чији је члан Шкрбић, победила је на изборима у Републици Српској, али је искључена из власти на нивоу централне државе.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар