ПОЕТСКИ ПУТОКАЗИ И ПОУКЕ ЗА ДЕЦУ – Дајем главно за споредно

  • Војо Ковачeвић, Исидора Стамболић, Дајем главно за споредно, Избор поезије за децу, ВШССОВИТ, Суботица, 2024

Пише: проф. др Јово Радош

У књизи Дајем главно за споредно, насловљеној (с добрим разлогом),  према стиху Рајка Петрова Нога, аутори проф. др Војо Ковачевић и Исидора Стамболић МсЦ (предавачи на ВСОВСУ у Суботици), направили су прикладан избор поезије за децу и у њој нам предочили својеврсну антологијску грађу, имајући на уму потенцијалне читаоце међу дечјим узрастом, студентима и педагошким делатницима. Они су се, при томе, ослонили на поетско стваралаштво од преко тридесет наших познатих песника за децу (од оних најстаријих као што су: Јован Јовановић Змај, Гвидо Тартаља, Григор Витез, Александар Вучо, Десанка Максимовић и других, до оних нешто млађих, међу којима су Мирослав Антић, Душко Трифуновић, Добрица Ерић, Милован Витезовић, Рајко Петров Ного итд.) Тиме су се упустили у један врло сложен, обиман и озбиљан посао. А тако нешто могу само изузетно начитане особе и добри зналци ове тематике. Самим тим, у целокупном штиву осећа се завидно знање, стручност и обавештеност његових састављача. Ко год се „дохвати“ ове књиге неминовно улази на терен сопственог истраживачког читања и размишљања. Она читаоцима шири културне видике и ставља их пред поетску упитаност и одгонетање песничких енигми и литерарних загонетки.

У студиозно датом уводном слову,  под називом Мотивска укрштања, Војо Ковачевић нас обавештава „да не постоји поуздана граница“ између поезије за одрасле и поезије за децу и да „писац и дете живо комуницирају“. Стихови песника, који често имају и метафизичку подлогу, још снажније буде дечју машту и проширују и продубљују дечје сазнајне могућности. Ту се језик трансформише до уметничких висина и сваки читалац за себе добија сопствену слику и визију казаног.

КАКО ДО КЊИГЕ?

Ако желите обрадовати своје најмлађе ову књигу можете поручити путем мејла sekretar@vsovsu.rs

У том правцу, аутори нам осмишљено и прегледно отварају мноштво различитих координата у наведеним песмама и пружају нам могућност самосталног истраживања  и доживљавања  предочених стихова. Сходно томе, дати су и тематски називи поглавља, као помоћ при усмеравању пажње на главне мотиве стиховних подухвата (Најдражи гост, Моја породица, Игра и машта, Боје света, Страшне приче, Распевана зоологија, Трептаји срца).

На крају, можемо закључити да су Војо Ковачевић и Исидора Стамболић, користећи своје знање и искуство, коректно обавили овај постављени задатак. Књига је штампана и објављена у лепој форми, тврдог повеза, а обогаћена је и низом прикладних илустрација, које је урадио истакнути академик, вајар и сликар Сава Халугин, што су само додатни разлози да се са овим штивом  што боље упознамо и дружимо.

Рецензенти су проф. др Вељко Брборић и проф. др Јово Радош.

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар