70 ГОДИНА БОЛНИЦЕ У ДОБОЈУ: Представљена монографија аутора Војислава Гњата

Поводом обиљежавања седамдесет година ЈЗУ Болница „Свети апостол Лука“ у Добоју је 9. марта ове године у Центру за културу и образовање на свечаној академији у издању ЈЗУ Болница „Свети апосатол Лука“ представљена је Монографија „Седамдесет година Јавне здравствене установе Болница „Свети апостол Лука“ аутора Војислава Гњата. Књига садржи 280 страница уз подршку 232 фотографије.

Монографија Седамдесет година Јавне здравствене установе Болница „Свети апостол Лука“ Добој представља живу слику једног времена које је постало дио историје овога града. Листајући странице ове хронике, читаоца на први поглед збуњује, боље рећи одушевљава, то што је Болница у Добоју у својих седам деценија свога постојања прескочила читав вијек. Од једног „посуђеног“ хирурга и 90 кревета прве године рада, данас се винула до 450 болничких кревеета и импозантног тима од 151доктора медицине, међу којима 94 специјалиста, 6 субспецијалиста, 43 доктора на специјализацији и осам доктора медицине, рекао је између осталог рецензент проф, др Никола Гаврић приликом представљања књиге. И данас је, послије Универзитетског клиничког центра Бања Лука, добојска болница највећа у Републици Српској.

У њој су стасала и стасавају велика имена добојског здравства, познати драги и незаборавни људи који су своју стручностт, хуманост и човјечност ставили на располагање својим корисницима, задобијајући љубав, поштовање и повјерење народа овог краја.Неизбрисив траг у њој остасвило је преко 4.700 радника разних занимања.

У својој богатој прошлости из својих редова изњедрила је девет доктора медицинских наука, осам професора на медицинским факултетима, 14 магистара медицинских наука, два доцента и 110 примаријуса.

Стога се данас поносимо овом успјешном и познатом здравственом установом уз искрену захвалност здравственом особљу које се брине за здравље свеколиког становништва у добојском окружењу и шир

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Слободна Херцеговина » ОДЛАЗАК НЕУМОРНОГ ХРОНИЧАРА: Војислав Војо Гњато отишао у вјечност

  2. Pingback: Слободна Херцеговина » У Добоју одржан четрдесетодневни помен Војиславу Гњату

Оставите коментар