ТВ прозор у прошлост

  • Телевизија Београд је приказала емисије под називима  Тито медијска икона и Титове жене.

РТС може да приказује лик и дело Јосипа Броза Тита колико хоће и кад хоће. Све то ради док је српски народ у Црној Гори изложен наметању црногорског идентитета. Са победом комуниста 1945. дошло је до покушаја стварања нових нација од Срба. Покушај Аустро-Угарске да створи босанску нацију  (“Калај Босну калајисао”) је пропао али су наставили комунисти после 1945.

У Црној Гори је за време СФРЈ створена инфраструктура на коју се ослонила  Милова власт.

Сада црногорске телевизије користе и архивске материјале Црногорске Кинотеке за своје циљеве стварања црногорског идентитета. Томе су се супроставили  медији које су основали Срби у Црној Гори са својим ограниченим средствима. Може се предпоставити да  ће власт у Црној Гори искористити рат у Украјини и подршку Запада за нову  пропаганду против српског народа у Црној Гори.

Томе се једино може супроставити  РТС  приказујући  филмске материјале из Кинотеке. Како филмове тако и документарне, укључујући пропагандне. Тиме ће се Срби упознати  са својим успонима и падовима  пре 1945. Сами ће моћи да праве закључке гледајући  филмове из Кинотеке у Београду. Како своје победе тако и заблуде интегралног југословенства.

До сада  РТС је приказивала филмове који су створени у  комунистичкој Југославији и који су карикирали живот  пре 1945. Како Хрвати кажу знаковити је назив “Пре рата” у коме се користећи Нушића карикирао живот  у Краљевини Југославији.  Такође је знаков назив “Дилижанса снова”  у коме је користећи Стерију приказиван  улепшан живот под влашћу Аустро-Угарске.

Назив филма  и садржај у боји је скоро позив будућим гастарбајтетима да оду у Беч. На Другом програму РТС приказан је “ТВ прозор : Стари Београд”  емисија из 1981.  која карикира  предратни Београд.

Саша Недељковић
члан Научног друштва за здравствену историју Србије

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар