Захвалност дародавцима: Обиљежена годишњица мајских поплава у Добоју

  • У Добоју је организован Дан сјећања на годишњицу катастрофалних мајских поплава током којих је водена стихија однијела 11 живота, оштетила око 300 стамбених јединица.

IMG_1837

Тим поводом, градоначелник Добоја, Обрен Петровић уручио је захвалнице онима који су пружили помоћ граду Добој у најтежим тренуцима, а у склопу обиљежавања годишњице приказан је и документарни филм о поплави.

Удружење Срба из БиХ у Србији такође је добило признање захвалности за помоћ граду Добоју у најтежим тренуцима за његове становнике. Испред удружења признање је преузео председник Душко Беловић.

15.мај је датум који ће се у Српској дуго памтити. Посебно у Добоју. Вода која је прошла кроз град отавила је огромну штету али и страшне тренутке које ће Добојлије заувијек памтити. Годину после, први људи града тврде да је већина поплављених кућа и станова обновљена а и јавне установе реновиране. До сада је у обнову уложено око 35 милиона марака. Ипак, на кључну ствар још се чека, ни годину послије Добој није заштићен у случају нових поплава.
– Оно што у наредном период треба да се уради то су кључне за мене ствари, а то је заштита града Добоја, реализација пројекта од 24 милиона марака и друга ствар помоћ привредницима, рекао је Обрен Петровић градоначелник Добоја.

IMG_1836

365 дана добојским привредницима није било довољно да поново стану на ноге, поготово што су , како кажу, изостављени из сваког вида помоћи. Према подацима добојског Удружења привредника, 690 привредних субјеката је потопљено. Од тог броја 250 привредника више не постоји.

– Буквално ни једну финансијску помоћ нисмо добили. Ево ми смо чекали годину дана. За ову годину дана нисмо хтјели да будемо ни радикални нисмо покретали протесте, нисмо подизали тужбу против Владе РС, хтјели смо на неки начин да држава нађе начин за ових годину дана да помогну, међутим, годину дана је прошло, рекао је Жељко Дујковић „Удружење привредника 15 мај Добој“.

– Све у животу што сам стекла, стекла сам својим радом, али ово ме потпуно уништило, рекла је Нада Ђуровић привредник.

Поменом на тај стравичан датум јеже се и сами грађани. Ипак, како кажу, задовољни су оним што је до сада урађено у Добоју.

У знак посебне захвалности и уважавања за храбре и хумане активности, које су бројне земље, путем својих дипломатско–конзуларних представништва и других организација, предузеле с циљем пружања помоћи грађанима у катастрофалним поплавама, градоначелник Добоја уручио је захвалнице онима који су пружили помоћ граду Добој у најтежим тренуцима.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар