Еминентни београдски љекари дио тима невесињске болнице

  • Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић данас је у Невесињу са свјетски признатим хирургом Педрагом Пешком из Београда договорио да настави да пружа услуге у новоотвореној болници у овој општини, јер је све већи број пацијената из Српске, ФБиХ и других крајева који се одлучују да најкомпликованије оперативне захвате ураде у овој установи.

Picture-993
Током викенда у невесињској болници четири еминентна хирурга из Клиничко-болничког центра у Београду, предвођени Пешком, су са љекарима у Невесињу урадили више операција, међу којима двије једњака, које су биле компликованије, а пацијенти из Сарајева и Бањалуке су због стручног кадра изабрали ову здравствену установу за ту интервенцију.
Операције су трајале по више часова, пацијенти се осјећају добро, а већ за наредни викенд београдски хирурзи радиће друге заказане операције у овој болници, као и оне компликованије за петнаест дана.
Богданић је након обиласка пацијената изразио задовољство начином рада ове болнице за коју је рекао да израста у једну веома препознатљиву установу која се може похвалити услугама стручног и свјетски познатог и признатог хирурга Пешка, чија је жеља да помогне Невесињу и Херцеговини и свим пацијентим које долазе да се ту
лијече.
„Многе здравствене установе су ускраћене за његове и услуге тима које он предводи, што препознају и пацијенти који се свакодневно јављају и заказују операције за које би морали да иду у Србију“, рекао је Богданић.
Богданић сматра да би невесињска болница требало да се региструје за специјалне болести дигестивног система и да постане препознатљива у региону с обзиром на жељу Пешка да помогне и едукује овдашње хирурге да у догледно вријеме сами раде такве захвате, те напоменуо да би то били веома добро за цјелокупан здравствени систем Српске.
Он је рекао да би требало направити уговор са Фондом здравственог осигурања Републике Српске да се сви пацијенти који морају да ураде те компликованије операције, а за које би ишли у Србију, то учине у Невесињу, гдје ће добити комплетан третман врхунских љекара, напомињући да је то велика предност и напредак у здравству.
„Било би добро да болница услуге понуди и кантоналним фондовима здравственог осигурања да пацијенти из ФБиХ могу да долазе овдје као што ми због кардиохириргије идемо у Тузлу“, додао је Богданић, напомињући да би у том случају дошли као осигураници и не би лично услуге плаћали болници.
Београдски хирург Педраг Пешко истакао је да су овог викенда, осим операција, имали и велики број прегледа и консултација са пацијентима који долазе и ван граница Републике Српске.
„Цијели дан смо радили три операције – једну лапараскопску на јетри и двије компликоване операције на једњаку – сужење једњака“, навео је Пешко и истакао да се болница специјализује за болести дигестивног система – једњак, желудац, панкреас, дебело цријево, али да је, за сада, највише операција једњака и желуца.
Он је рекао да су за наредни викенд заказане операције жучне кесе, а за 15 дана једњака и желуца.
Пешко је похвалио стручност невесињских љекара, истичући да сви заједно раде као велики тим, као и велику помоћ и бригу за ову здравствену установу директора Велибора Миливојевића.
Пацијент Хадил Мешановић из Сарајева каже да се након операције сужења једњака осјећа веома добро, истичући да се за ову болницу одлучио јер је чуо да врхунски тим љекара у њој ради ове захвате и да су одлични услови у новоотвореној болници.
„Већ осјећам да могу ходати, презадовољан сам, и нисам се покајао што сам овдје дошао“, рекао је Мешановић и додао да је сам платио све трошкове с обзиром да је инсистирао да то буде у Невесињу, а федерални Фонд није прихватио да плати јер се операције раде у Сарајеву.
Прије мјесец дана у новоотвореној болници у Невесињу данас је први пут у Републици Српкој и БиХ урађена операција једњака која се не ради нигдје у бившој Југославији, осим у Београду.
Болница у Невесињу, површине 3.600 метара квадратних, једна од најсавременијих у региону, отворена је у октобру прошле године с циљем да грађанима Невесиња, Херцеговине и окружења обезбиједи адекватну, врхунску медицинску услугу.
Капацитет болнице је 51 кревет, а опремљена је савременом медицинском опремом, специјализована за хирургију, дијагностику и најкомпликованије оперативне захвате.

Извор: Срна

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар