У Добоју одржан четрдесетодневни помен Војиславу Гњату

  • У тишини добојског гробља Баре данас је одржан четрдесетодневни помен публицисти, новинару и првом колумнисти Слободне Херцеговине Војиславу Воју Гњату

Фото: Приватна архива

Подсјетимо, Гњато је преминуо 6. децембра 2022. године у болници „Свети апостол Лука“ у Добоју у 85. години живота, а сахрањен је три дана касније на мјесном гробљу.

Мада је већи дио живота провео у Добоју, никад није заборавио Херцеговину и родну Билећу.

Кроз књиге „Билећке вињете“,“Улица камених кућа“, Билећка раскршћа“ и Билећка трилогија“  Гњато је оживио и освјежио успомене на свој родни крај и живот људи на живописном херцеговачком кршу. Утисак је да се историја Билеће не може изучавати без његових аутентичних записа.

Био је и први колумниста портала Слободна Херцеговина на коме је објавио више од стотину прича о Билећи.

Судбина је одредила да своје посљедње дане, са симптомима короне, проведе у болници „Свети апостол Лука“ о којој је знао све. Написао је монографију поводом 50 година рада ове болнице, а његова посљедња књига, публикована почетком ове године, била је посвећена 70. рођендану ове здравствене институције.

Поред тога, био је  и аутор монографије Дома здравља Добој.

Војислав Војо Гњато рођен је 26. новембра 1937. у Билећи. Основно школовање завршио је у родном граду, а економску школу у Добоју. Дипломирао је 1974. на Факултету политичких наука – Одсјек социологије у Сарајеву.

Завршио је постдипломску наставу за магистарске студије из области јавног здравства на Медицинском факултету Свеучилишта у Загребу 1981. године.

Био је члан је Удружења новинара Републике Српске. Оснивач је и уредник добојског листа „23. август“, информативног гласила здравства региона Добој.  Био је један од уредника „Ars medice“ Београд, часописа за истраживање и развој здравства. Написао је више стручних радова из области примарне здравствене заштите и приручника у области стручног усавршавања здравствених радника.

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар