27. ЈУЛ 1941. ГОДИНЕ: Дан када је српски народ кренуо у борбу против геноцида у НДХ

  • Не знам шта треба још да се деси да једном сви разумијемо да 27. јул 1941. никако не може бити „Дан устанка народа БиХ против фашизма“.

Устанак 1941. дигао је српски народ против геноцида који се над њим спроводио у НДХ. 27. јул се треба свакако обиљежити, ало као дан устанка српског народа Крајине и Лике, јер је то био географски готово јединствен устанички простор без касније замишљених административних линија.
У крајевима попут Херцеговине већ готово два мјесеца је буктао устанак (од 6. јуна 1941.) тако да се овом датуму никако не може дати приоритет у хронолошком смислу дизања свеукупног устанка.
Није овдје ријеч о српским регионализмима и надгорњавањима.
Никако не треба ниподаштавати ниједан од значајних датума борбе нашег народа.
Једноставно, овај датум је злоупотријебљен у свјетлу каснијих идеолошких подјела и због тога га требамо данас објаснити ставити у реалан контекст.
Такође, требамо разумијети да за овакве ствари морамо имати стрпљења и ако треба поновити их и 1.000 пута, јер се прихваћени наративи тешко мијењају, а свако неразумијевање води у нове – старе подјеле.
Предраг Лозо 
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. истина је битна Reply

    Хвала Богу да почињемо да се отрежњујемо и чистимо од комунистичких фалсификата. Њихова идеологија и лажи су толико јаки до данас.
    Треба да се коначно вратимо истини и правди и почнемо нормалан живот у свим сферама живота и политике.

  2. Pingback: 27. ЈУЛ 1941. ГОДИНЕ: Дан када је српски народ кренуо у борбу против геноцида у НДХ

Оставите коментар