20 ПРИЧА: Промовисана нова књига Јова Вуковића

  • Књиге „20 прича“ аутора Јова Вуковића, представљена је у четвртак (7. јуна) у Свечаној сали Скупштине општине Нови Београд, где је писац Миломир Краговић истакао да ће „овако написана књига сигурно имати бројне читаоце“.

Пред великим бројем поштовалаца књижевне речи, промоцију је отворио Жарко Чигоја, први човек Издавачке куће „Чигоја“ из Београда, која је објавила и неке од Вуковићевих ранијих књига. Он је нагласио да су Вуковићеве приче скуп занимљивих приповедања о различитим људима и временима и да је „20 прича“ ауторова „животна књига“.

Краговић је, истакавши да је данас „све мање озбиљне литературе“ и да је „теже писати кратке приче од обимних књига“, истакао да је Вуковић, својим опредељењем за кратку форму, постигао пун погодак – „понудио је прегршт узбудљивих, занимљивих, уверљивих и непредвидљивих прича“.

Анализирајући две Вуковићеве приче које се односе на Голи оток, он је казао да је о голооточанима написано много прича, али да „овакве до сада нису изашле у јавност“.

Новинар и публициста Душан Миловановић је подсетио да је већина Вуковићевих прича из ове књиге објављена у најугледнијим српским листовима и књижевним часописима.

„Ова књига је у доброј мери и аутобиографска, јер је Вуковић писао о својим прецима и неким догађајима из личног живота, бивајући највише везан за његов банатски завичај и Херцеговину, завичај његових родитеља.“ 

Говорећи о Вуковићевом стилу писања, Миловановић је апострофирао да га одликује „умешност да на свега неколико страна опише нешто за што би другима требало двеста страна“.

„Ово су горке, опоре, судбинске приче“, рекао је Миловановић и закључио: „Јово Вуковићу, написао си изузетну књигу, хвала ти!“

Аутор је, прочитавши две своје приче, указао да је у писању увек на страни такозваних малих људи, које жели да направи великим, и на страни страдалника у злом времену.

Божо Ћоровић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар