ПРОСЕЈАВАЊЕ МИСЛИ: Нова књига проф. др Јова Радошa

  • Свом обимном научном и књижевном опусу од 14 научних студија, две књиге прича и песама и две књиге критика и огледа, Јово Радош (1949) је придружио књигу од 18 научних радова, огледа, осврта и критика „Просејавање мисли“, у издању Института за српску културу Никшић.

Сви текстови од којих је саздана ова књига (осим прилога „О одликовањима и наградама“) публиковани су у зборницима, часописима и дневним новинама. Књига је подељена на два поглавља: „Онтолошке цртице“ и „Брецаји самосвести“, која односи 11, односно седам разноврсних и интересантних радова.

Успостављајући присну релацију са ствараоцима о чијим делима пиће (Његошу, Светозару Ћоровићу, Н. Шиповцу, Р. Братићу, Љ. Зуковићу, С. Гордићу, Г. Ђогу, М. Голијанину, Ђ. Сладоју, Д. Лакићевићу, Б. Алексићу), аутор се живо уноси у прочитано и формирани сопствени доживљај, консултујући друга мишљења, развија до упоредног критичког осврта, посведочивши да реч и разговор почивају у средишту његовог поетизованог бића.

– Свестраног ума и концизног израза, марљиво и ревносно ишчитавајући пробране књижевне творевине писане на српском језику, Радош је тврд у намери да своје душевно узбуђење, своје „дамаре срца и топла струјања душе“ преточи у речи које нас покрећу на делање, које нас метафизички буде и улазе у „најскривеније делове душе“ – истиче рецензент др. Радисав Маројевић.

В. К. / ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар