Слободна Херцеговина » Зашто Гацко не личи на град већ на средњевековну турску касабу?

Зашто Гацко не личи на град већ на средњевековну турску касабу?

  • Слободна Херцеговина објављује отворено писмо које је Светозар Црногорац, председник Клуба Гачана у Београду и потпредседник свих херцеговачких удружења у Србији упутио председнику РС Милораду Додику и премијерки Жељки Цвијановић

 

gacko g
Обраћам Вам се у име завичајног удружења „Клуба Гачана у Београду“ чији сам председник. Упознали смо се за време одржавања Херцеговачке Академије у Београду, чији сам био иницијатор и реализатор.

Више мјесеци сам одлагао, али данас сам одлучио да Вам се обратим на овај начин. Разлог је права катастрофа у предузећима „Угоститељство и туризам“ и „Планинско добро“ у Гацку.

Ви свакако знате да је једини хотел у општини „Метохија“ затворен скоро годину дана, а исто тако и неколико најважнијих ресторана. Других у Гацку нема. Данас се у читавој општини и мјесту Гацко нема где попити кафа, а камоли преноћити. Брука и срамота која ненормално дуго траје.

Страшно, за један град који је раскрсница херцеговачких путева, мјесто где је смештен један од највећих произвођача струје у Српској „Рудник и Термоелектрана Гацко“, кога свакодневно посећују пословни људи, град који је био ударна песница у војничком конституисању Републике Српске.

То више заправо и не личи на град већ на једну средњовековну касабу из турских времена. А да не говоримо о проблемима радника и њихових породица, који су се месецима борили колико су могли, да сачувају предузеће и радна места. Пословна зграда и простори толико пропадају да је питање, ако се ова агонија даље настави, да ли ће икада моћи да се ставе у функцију.

Сложићете се свакако да за пропале приватизације одговорност сноси и Влада јер није добро процењен кредибилитет људи који купују предузећа.

У Гацку је веома присутно мишљење да је такво стање проузроковано због опозиционе политичке опције која је у општини на власти, те да због тога влада Републике Српске не покушава да реши проблем.

Ја не знам да ли је тако, али Ви сте у прилици да покажете да је супротно и да сте у стању да комуницирате са општином у којој није на власти ваша партија.

Било како било, време је да Ви и Влада нешто радикално предузмете да предузеће одмах почне да ради и да се спречи даље пропадање и предузећа и општине. Немојте само да кажете да не можете ништа да урадите.

Молим Вас предузмите нешто и прекините ову агонију са предузећем и градом, који то ни по чему не заслужују. У крајењем случају такво стање је брука и
срамота и Вас лично и Владе РС.

Уверени смо да ту ружну и непријатну ситуацију можете решити за неколико дана и надамо се да ћете то стварно и урадити.

Нећу овом приликом да наводим колико је Гацко запостављено, да и поред тога што се у њему налази један привредни гигант је РиТЕ, који вуче развој читаве РС, мјесто нема решено ни једно комунално и инфраструктурно питање а само ћу вас подсетити да имате у виду уништено и загађено гатачко поље и околину, његове људске и привредне потенцијале и посебно историјске разлоге познате као бастион српске нације и расадник расних људи и јунака, одакле потише Тешан Подруговић, Сава Владиславић, Богдан и Свети Петар Зимоњић, Стојан и Петко Ковачевић, Перо Слијепчевић, Милорад Поповић и плејада других интелектуалаца и јунака.
Очекујући добре вести из Бања Луке и Гацка пријатељски Вас поздрављам.

Завичајно удружење „Клуб Гачана у Београду“
Председник
Светозар Црногорац

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
  1. josip broz tito Reply

    odvratno pismo

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина