Слободна Херцеговина » ХЕ “Дабар” жели да гради 19 компанија

ХЕ “Дабар” жели да гради 19 компанија

  •  За изградњу хидроелектране “Дабар” вриједне скоро 500 милиона марака по систему “кључ у руке” заинтересовано је 19 свјетских компанија.

Предузеће “Хидроелектране Дабар” заједно са “Хидроелектранама на Требишњици” расписало је међународни јавни позив за финансирање и изградњу ХЕ “Дабар” по систему “кључ у руке”.

– Рок за достављање пријава био је 20. јул. Добили смо 19 писама иностраних компанија у којима су изразили жељу за за изградњу ове хидроелектране – казао је директор ХЕТ-а Гордан Мишељић.

Директор “Хидроелектрана Дабар” Жељко Зубац појаснио је да је ријеч о компанијама из девет земаља широм свијета које су показале интересовање за предложени модел партнерства.

– Ријеч је о познатим компанијама из Кине, Француске, Шпаније, Турске, Италије, Бугарске, Чешке и САД. Сљедећи потез је да нам Влада РС да сагласност да распишемо јавни позив у складу са Законом о јавно-приватном партнерству и да по предложеном моделу партнерства изаберемо једну од 19 компанија која ће у најкраће вријеме и по најповољнијим условима изградити преостале објекте и хидроелектрану пустити у рад. Тај захтјев је већ упућен Влади – казао је Зубац и додао да би ХЕ “Дабар” требало да буде пуштена у рад најкасније за четири године.

ГОРЊИ ХОРИЗОНТИ
ХЕ “Дабар” је најважнији енергетски објекат у систему “Горњи хоризонти”, чија је вриједност већа од милијарду марака. Енергетски дио пројекта укључује и градњу хидроелектране “Невесиње”, инсталисане снаге 61 мегават и хидроелектране “Билећа” снаге 36 мегавата.

Нагласио је да је вриједност самог пројекта градње хидроелектране “Дабар” скоро 500 милиона марака, а да је до сада уложено у припремне радове и ископ доводног тунела око 80 милиона КМ.

Изградња хидроелектране “Дабар” инсталисане снаге 160 мегавата подразумијева градњу бране Пошћење са насипима и акумулационим базеном, цјевовод под притиском, машинску зграду са пратећим објектима и опремом, далековод, одводни канал кроз Дабарско поље и проширење тунела Дабарско поље – Фатничко поље. Завршетком ХЕ “Дабар” биланс производње ХЕТ-а повећаће се за око 50 одсто, а завршетком изградње комплетног пројекта “Горњи хоризонти” хидросистем Требишњица ће бити један од квалитативно најјачих хидроенергетских система у региону.

Маријана Миљић / ГЛАС СРПСКЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина