Вук Хамовић у Билећи гради соларну електрану на 133 хектара

  • Вук Хамовић, највећи трговац електричном енергијом у региону планира да у селу Скроботно код Билеће гради огромну соларну електрану чије би се фотонапонске ћелије простирале на 133 хектара, сазнаје портал KАПИТАЛ.

Инсталисана снага овог енергетског постројења биће 60 мегавата а процјењена годишња производња 84 гигават часа.

Како сазнајемо, на захтјев Хамовићевог предузећа “ЕФТ Интернатионал Инвестментс Холдинг Лимитед” Влада Републике Српске је на сједници одржаној 16. јануара ове године донијела Одлуку о покретању поступка додјеле концесије.

“Овлашћује се Министарство енергетике и рударства да припреми документацију за јавно надметање и у сарадњи са Комисијом за концесије РС спроведе поступак додјеле концесије у складу са законом”, наводи се у одлуци Владе.

Подсјећамо, Хамовић у Републици Српској има два предузећа која сваке године обрћу стотине милиона марака кроз производњу и извоз струје.

Једно је “Рудник и термоелектрана Станари” код Добоја које је у 2018. години имало приходе од 196 милиона марака и добит од непуних 40 милиона КМ.

Други пословни субјекат је “ЕФТ Билећа” која је од међународне трговине струјом у 2018. години са само три запослена инкасирала 91,2 милиона КМ, и остварила добит од 166.352 КМ.

Влада Републике Српске је више пута до сада излазила Хамовићу у сусрет доносећи одлуке које су ишле директно у његову корист и на штету Српске, па нема сумње да ће и у овом пројекту имати њену безрезервну подршку.

Тако се Петар Ђокић 2016. године у име РС измјенама правилника одрекао минимално 100 милиона КМ концесионих накнада, које су јој требале припасти само од компаније” ЕФТ” а што је открио и објелоданио управо портал KАПИТАЛ.

Због таквог дјеловања министар Ђокић је постао предмет истраге МУП-а Републике Српске који је 2017. године изузео одређену документацију из Комисије за концесије РС.

KАПИТАЛ: Дејан Товиловић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар