Слободна Херцеговина » ДЕЛЕГАЦИЈА ХЕРЦЕГОВАЦА ПОСЈЕТИЛА ИНЦКА: Надамо се да ће се зауставити отимање српске земље у Пребиловцима

ДЕЛЕГАЦИЈА ХЕРЦЕГОВАЦА ПОСЈЕТИЛА ИНЦКА: Надамо се да ће се зауставити отимање српске земље у Пребиловцима

  • Представници херцеговачких удружења у Србији замјеник Координационог одбора  херцеговачких удружења Светозар Црногорац и предсједник СНД Пребиловци Миленко Јахура састали се у понедјељак 14. маја 2018. године са Високим представником УН у БиХ Валентином Инцком и његовим сарадницима.

Свештеник Милан Бужанин, Светозар Црногорац, Валентин Инцко и Миленко Јахура

Састанак је одржан у сједишту ОХР у Сарајаву, а поред Црногорца и Јахура на састанку су присуствовали парох коњички свештеник Милан Бужанин  и предсједник Савјета Мјесне заједнице Пребиловци Бранко Екмечић .

Тема ове посјете била су угрожена људска, национална и имовинска права српске заједнице у Долини Неретве и  Федерацији БиХ, са посебним освртом на мученичке Пребиловце.

Поглед на Пребиловце и оближњу шљункару

Херцеговачка удружења су Валентину Инцку доставила обимну документацију у којима су наведене конкретне информације и предлози како да се заустави узурпација земљишног простора  села Пребиловци који је у приватном власништву. Уручен је и извод из земљишних књига са списком који садржи 232 имена сувласника КП Краварица-Црно Брдо у КО Пребиловци.

Девастација околине храма

–  У деведесетоминутном разговору са Инцком и Американцем  Михаелом Дојлом детаљно смо објаснили девет проблематичних ситуација, за које је одговорна  општинска,  кантонална и власт Федерације, посебно отимање непокретне имовине и друго што отежава обнову насеља, повратак избјеглих и расељених и нормалан живот оних који тамо бораве. Није им било пријатно слушати  нашу аргументацију, која не може да се негира, а згражавали су се док су слушали историју села и  трагичну судбину његових становника – рекао је након састанка Светозар Црногорац, који је изразио наду да ће Инцко обићи Пребиловце, али и друга херцеговачка стратишта.

Испред јаме Бивоље брдо

Црногорац је Инцку као поклон уручио последње издање СКПД Просвета и општине Гацко Злочини независне државе Хрватске и њемачког окупатора у Херцеговини 1941 -45 . Ријеч је о Зборнику докумената који су приредили др. Саво Скоко и Милан Граховац а објавила издавачка кућа Филип Вишњић- Београд .

Уклоњен званични путоказ за Пребиловце

Разговором који је трајао више од 90 минута задовољан је и предсједник СНД Пребиловци Миленко Јахура.

– Обавили смо аргументован разговор, уљудно смо саслушани, оставили смо озбиљну документацију и надам се неким резултатима. Међутим, морамо наставити са даљим молбама и притиском, а у томе треба да помогне власт Републике Српске, српске херцеговачке општине и Српска православна црква – рекао је Јахура се нада да ће Валентин Инцко започети разговоре са руководством општине Чапљина и спречити започете незаконите активности.

Пчелињак Анте Крешића у узурпираној задружној штали

– Вријеме је пред нама и видјећемо да ли ће бити резултата. Домаћини су изразили разумијевање за наше молбе и аргументе.Састанак је био користан, јер смо сада сигурни да је Инцко у потпуности упознат са цијелом ситуацијом – рекао је Јахура.

Минирани споменик у Тасовчићима – силос

Предсједник МЗ Пребиловци Бранко Екмечић свједочио је о тренутној ситуацији и проблемима у Пребиловцима.

Отац Милан Бужанин изниоје проблеме са којима се суочавају Срби повратници и власници непокретности у општини Коњиц и  позвао је Валентина Инцка да  25. маја на дан српског страдања посјети некада велико и чувено српско село Брадина које је у претходно рату тешко пострадало.

Факсимилил дијела достављене докукентације у којој је представљена и трагична судбина мученичких Пребиловаца

Комплетна документација коју је доставила делегација Херцеговаца преведена је и на енглеском језику.

Т.Ћ.

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. Pingback: ИНЦКО ПИСАО НАЧЕЛНИКУ ЧАПЉИНЕ: Видићу, доставите доказе око власништва земљишта у Пребиловцима!

  2. Pingback: ХЕРЦЕГОВЦИ У СРБИЈИ СА МЛАДЕНОМ ИВАНИЋЕМ: Истрајним радом до заштите српских права у Федерацији БиХ

  3. Pingback: ВИДИЋ: Власници уписани у земљишне књиге КО Пребиловци незаинтересовани за сређивање власничких односа

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина