ПЕТАР МИЛОСАВЉЕВИЋ: Дубровник је најбољи доказ колико је погубно одрицати се дијела свог народа

  • У свечаној сали Старог двора у српској престоници 24. марта 2022. године одржан је научни скуп Дубровник и Београд некад и сад у организацији Удружења Наука и друштво. Портал Слободна Херцеговина ће у неколико наставака пренијети кључне поруке учесника овог научног скупа.


Најстарији учесник овог скупа филолог проф. др Петар Милосављевић је стручној јавности познат као један од иницијатора Покрета за обнову србистике. Провео је више од три деценије као професор Филозофског факултета у Новом Саду. Изучавајући историју српског језика и у том периоду је дошао до сазнања да поред познате Скерлићеве Историје нове српске књижевности постоји још 11 дјела са сличном тематиком.

– У свим тим дјелима дубровачка књижевност је представљена као саставни дио српске књижевности – рекао је Милосављевић.

Он је поручио да Срби треба да се врате својој традицији, а као оријентири треба да послуже Свети Сава и просветитељи сахрањени испред Саборне цркве у Београду, Доситеј Обрадовић и Вук Стефановић Караџић.

– Обојица су сматрали да Срби нису само православци него и припадници других религија. Идеја о томе да су сви народи мултитрадиционални не пориче њихову припадност одређеној конфесији, већ само говори истину. Један од најзначајнијих Дубровчана свих времена дум Иван Стојановић је истицао: „Мени моја католичка вјера не забрањује да будем Србин”, стога сматрам да је погубно одрицати се католичког дијела свога народа – закључио је Милосављевић.

 

Трифко Ћоровић / Српско коло 74.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар