Зрењанин: Премијерна промоција књиге “Анексија БиХ и српско питање”

  • Синоћ је у барокној сали општине Зрењанин одржана премијерна промоција до сада необјављеног Дучићевог дела “Анексија БиХ и српско питање”

promo-zr-1-1024x419

Ексклузивно за Слободну Херцеговину
текст и фото: Михајло Провиџало&Бојана Табаковић
О Дучићу и његовом делу говорили су: председник Удружења Требињаца у Београду Жарко Ј. Ратковић, директор Архива Југославије др Миладин Милошевић, познати писац и вајар Радован Ждрале, др Милан Мицић из Покрајинског секретzrenjanin-bo-05аријата за културу и информисање и песник Божо Глоговац.
Жарко Ј. Ратковић је подсетио да Удружење и на овај начин испуњава дуг према Дучићу као дипломати и истакнутом аналитичару свога времена, па би овом књигом било лепо обогатити породичну библиотеку и за нараштаје који тек долазе.

zrenjanin-bo-09
Директор Архива Југославије др Миладин Милошевић који је и приредио ову књигу причао је о дипломатској каријери Јована Дучића. Подсетио је да као дипломата Дучић имао 13 мисија у 9 земаља. Као дипломата је у 3 наврата боравио у Италији, два пута у Шпанији и Грчкој и још уТурској, Бугарској, Египту, Мађарској, Португалу, Румунији. Круна његове дипломатске каријере је била у Женеви, где је боравио у својству делегата у тадашњој Друштву народа.
Занимљив је податак да је је у трагању за овим делом др Милошевић успео да га нађе у библиотеци као “страног писца”. Тешко је одредити ко га је тамо сместио а ваљда једина логика којом се руководило је чињеница да је ово дело у оригиналу писано на италијанском језику.

 

zrenjanin-bo-01
Писац Радован Ждрале се осврнуо на Дучићеву поезију и његов допринос новим до тада потпуно непознатим мотивима у српској поезији.

– Ни књижевни критичари ни историчари не би могли да донесу суд о Дучићу као песнику, а да се претходно не упознају са његовим радом и дипломатским активностима. Боравећи по престоницама европска књижевност је имала утицаја на његову поетику. Дучић је својим стиховима на најбољи могући начин, Србији широм отворио врата европског песништва.
Песник Божо Глоговац одрецитовао је Дучићеву “Пјесму о Хрватима” коју је најпознатији Требињац написао 1942. године ужаснут усташким злочинима.
Др Милан Мицић се осврнуо на историјске прилике које су владале у Србији у периоду од Кримског рата па све до саме анексије БиХ 1908. године.

Организацију промоције ове књиге је помогло Удружење Херцеговаца и пријатеља Херцеговине из Зрењанина, на челу са неуморним Урошем Милојевићем и Миланом Белим Бјелогрлићем, директором зрењанинске Градске народне библиотеке „Жарко Зрењанин“. Следећа промоција овог капиталног дела је заказана за 25. јун у малој сали Коларчеве задужбине у Београду

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар