ЗРАКА СЈАЈНА ОГЊА БЕСМРТНОГА: Гуслари „Старе Херцеговине“ – истинске штитоноше епске традиције (ФОТО)

  • Ни киша, ни колапс у српској престоници изазван посјетом индијске предсједнице нашој земљи, није спријечио истинске љубитеље гусала и епске поезије да се окупе 8. јуна у Театру ‘78 гдје се имало шта чути и видјети.

Убједљиви побједник недавно завршеног гусларског фестивала Србије је ДГ „Стара Херцеговина“: Раде Црногорац, Срђан Авдаловић, Милан Мрдовић, Веселин Бојић и Ђорђије Тановић

Најбоље и најтрофејније гусларско друштво у Србији „Стара Херцеговина“, предвођено предсједником Слободаном Бобаном Драшковићем, уприличило је праву гусларску светковину са програмом насловљеним Његошевим стихом: „Зрака сјајна огња бесмртнога“.

Атмосфера молитвене тишине, какву и захтјева овај свети инструмент, указао је да се овога пута није окупила навијачко-естрадна публика, већ искрени заљубљеници у епску поезију. Они су у скоро двочасном програму уживали у квалитету који је био достојан финала неке велике гусларске утакмице.

И заиста, тешко да би се на било ком простору могло наћи гусларско друштво таквог потенцијална какав има “Стара Херцеговина”. Наиме, на недавно завршеном 30. фестивалу Србије међу првих девет нашло се чак пет гуслара овога друштва: Милан Мрдовић (побједник фестивала), Срђан Авдаловић (друго мјесто), Александар Таушан (четврто мјесто), Мирослав Тановић (пето мјесто) и Драган Ђерић (девето мјесто).

Милан Мрдовић

Срђан Авдаловић

Александар Таушан

Мирослав Тановић

Драган Ђерић

Ова елитна чета гуслара је за ову прилику била појачана члановима, прекаљеним ветеранима и изузетним мајсторима струна Вељком Ђурановићем и Ђорђијем Тановићем, а као најмлађа снага друштва представљен је даровити Михаило Перовић из Смедерева, који је имао част да отвори вече.

Вељко Ђурановић

Ђорђије Тановић

Михаило Перовић

Међу учесницима програма су наступили и гости народни гуслари Љубиша Атељевић из Зрењанина и Момир Авдаловић из Гацка, а програм је традиционалном српском пјесмом под руководством маестра др Бранка Тадића зачинила пјевачка група из најстарије српске музичко-педагошке институције – МШ Мокрањац.

Момир Авдаловић

Љубиша Атељевић

Ученице МШ Стеван Стојановић Мокрањац

Поред сјајних извођача, гусларско вече ће бити упамћено и по пјеснику и публицисти Раду Црногорцу, који је веома надахнуто водио програм не заборављајући да истакне важне јубилеје српске историје – 210 година од рођења Петра Петровића Његоша и 80 година од оног дана и страдања у коме су се Пивљани на небо селили.

Раде Црногорац

КОЛЕКЦИОНАРИ ТРОФЕЈА

За 14 година постојања ДГ “Стара Херцеговина” освојено је 20 пехара у екипној конкуренцији на гусларским фестивалима. Стара Херцеговина је петоструки екипни првак Србије, али и кућа српске слоге и узајамног поштовања. 

Предсједник ДГ „Стара Херцегоцина“: Слободан Бобан Драшковић

Прочитајте још:
СЛОБОДАН БОБАН ДРАШКОВИЋ: Чувајмо се самопромотера који гусле гурају у загрљај најцрњој ријалити култури!

Како се гусларска традиција преноси са кољена на кољено, примјери очева и синова (Авдаловићи и Тановићи) на истој сцени јасно указује да ово друштво за будућност не треба да брине. Ово гусларско вече одржано је захваљујући подршци Веселина Бојића и његове фирме „Венос“ из Београда.

 

Текст и фото: Трифко Ћоровић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: Слободна Херцеговина » СЛОБОДАН БОБАН ДРАШКОВИЋ: Чувајмо се појединаца који гусле сврставају у естрадну и ријалити културу!

Оставите коментар